iPhone SE Rose Gold icon applenovinkyDalších LOH se dočkáme až za 4 roky a místem konání je kouzelné Tokio, hlavní město ještě kouzelnějšího Japonska. Už nyní se tedy řeší několik formalit a dalších podstatných věcí, přičemž přišla řeč i na medaile – ty budou vyrobeny opravdu netradičně.



Už dříve se diskutovalo o výrobě medailí z telefonů a další elektroniky a tím se upozornilo na velké množství tohoto odpadu. Nyní se vše dalo do pohybu a medaile pro LOH pro rok 2020 opravdu budou vyrobeny z recyklovaných součástek iPhonů a dalších telefonů.

Zatímco pro výrobu je potřeba 9,6 kg zlata, 1 210 kg stříbra a 700 kg mědi (údaje z roku 2012), Japonsko z elektroniky dostane mnohem více – podle Nikkei totiž Japonsko za rok 2014 bylo schopno získat 143 kg zlata, 1 566 kg stříbra a 1 112 tun mědi z elektronického odpadu.

Elektronický odpad se postupem času stává stále větší a větší hrozbou, obzvlášť pro země, které elektronikou žijí. Jen za poslední rok Japonsko vygenerovalo více než 650 tisíc tun elektronického odpadu a pouze 100 tisíc tun z toho bylo recyklováno. Hlavním cílem olympiády proto nebude ušetřit několik málo kilo, nýbrž o problému blíže informovat.

Zdroj: theverge.com