apple_a9_chip_cip_čip_iconPokud ještě nevíte jakou variantu nového MacBooku Pro si zakoupit, tak se možná rozhodnete právě podle grafických čipů, které obsahují. Společnost AMD zveřejnila technické specifikace použitých čipů v nových MacBoocích.



Pokud zvolíte 13″ model, tak nemáte moc na výběr, všechny modely MacBooků obsahují integrovaný grafický čip Intel Iris, základní verze MacBooku obsahuje integrovaný grafický chip 540, u dalších dvou můžete změnit konfiguraci pouze tím, že zvolíte integrovaný grafický čip 550, žádné další konfigurace nejsou možné.

Zajímavější to je u 15″ MacBooku Pro, který disponuje grafickou kartou AMD Radeon Pro, založené na nejnovější architektuře Polaris. Společnost Apple nabízí základní model MacBooku s čipem 450 s 2 GB operační paměti. Pokud si připlatíte 6 400 Kč, tak získáte MacBook s grafickým čipem 460 se 4 GB operační paměti. To samé platí u vyšší třídy 15″ modelu, který má v základu čip 455 s 2 GB operační paměti, kde si za lepší grafický čip připlatíte 3 200 Kč, a opět získáte ten samý jako u předešlého modelu.

Všechny tři čipy od AMD nabízejí stejnou přenosou rychlost, a ta je 80 GB/s, ovšem nejlepší grafický čip nabízí dvojnásobnou operační pamět. Rozdíly mezi jednotlivými čipy se projeví v počtu vypočtených jednotek a ve špičkovém výkonu.

  • Radeon Pro 450: 10 vypočtených jednotek, špičkový výkon je až 1 teraflop
  • Radeon Pro 455: 12 vypočtených jednotek, špičkový výkon je až  1,3 teraflop
  • Radeon Pro 460: 16 vypočtených jednotek, špičkový výkon je až 1,86 teraflop

hello-again-event-various-macbook-pro

Zdroj: 9to5mac.com