iPhone 5 - iconNení žádným tajemstvím, že Apple má ambiciózní plány pro iPhone a Apple Watch ve zdravotnictví, ale není to jediná společnost, která hledá způsoby, jak integrovat smartphone v oblasti medicíny. Vědci z univerzity ve Washingtonu použili iPhone jako základ přenosné laboratoře, která detekuje rakovinu v lidském těle.



Výzkumný tým z Washington State University, pod vedením odborného asistenta Leie Lia, vyvinula přenosnou laboratoř, která využívá iPhone k detekci rakoviny a navíc výsledky jsou známy téměř okamžitě. Přenosná laboratoř je schopná analyzovat až osm vzorků najednou, což je její velká výhoda.

Li říká, že mobilní laboratoř je schopna detekovat lidský interleukin 6 (IL-6), což je známý biomarker pro rakovinu plic, prostaty, jater, prsu a epiteliálních nádorů. Měření je prováděno pomocí spektrometru, který měří absorbanci jednotlivých vzorků a podle té vyhodnucuje, jaké množství a druh chemických látek se ve vzorku nachází. Tento vynález může mít obrovský dopad na detekci a výzkum rakoviny po celém světě. Může být použitý všude tam, kde nejsou dostatečné finance na vybavení standardní laboratoře nebo tam, kde je potřeba mobilní laboratoře.

To, co odlišuje tuto mobilní laboratoř, která využívá iPhone od ostatních je její vysoká přesnost. Díky ní je už nyní přístroj využíván v reálných podmínkách. Přesnost mobilní laboratoře je 99 %. Li u své mobilní laboratoře využíval iPhone 5.

portable-cancer-detector1

Zdroj: 9to5mac.com