USA logo icon appleBudoucí prezident Spojených států Donald Trump během své kampaně několikrát řekl, že by nutil tamní technologické firmy jako je Apple, vyrábět své produkty na území Spojených států. Jednou dokonce vyzval lidi k bojkotu Apple produktů, pokud společnost nezačně vytvářet pracovní místa ve Spojených státech.



Japonský magazín Nikkei dnes přišel se zprávou, že Apple v nedávné době oslovil hlavní výrobce iPhonů jako je Foxconn a Pegatron, jestli není možnost vytvoření výrobní haly pro iPhone ve Spojených státech. Společnost Foxconn by jablečné firmě vyhověla, zatímco společnost Pegatron to odmítla s tím, že se bojí příliš vysokých nákladů.

Podle jiného asijského zdroje za vším právě stojí výroky Donalda Trumpa, který bude nutit Apple, aby vyráběl určité součástky iPhonu právě ve Spojených státech. Další zdroj uvedl, že výroba iPhonů v USA nebude snadná, pokud stát nebude nějakou cestou tuto výrobu dotovat. Společnost pro výrobu telefonních čipů TSMC jasně uvedla, že přesun výroby z Tchaj-wanu do Spojených států by byla velmi drahá.

lesteni_jetblack

Některé kompotenty se však v USA vyrábí, ale jsou pro Macy a ne pro iPhony. Výrobní závod postavila firma Foxconn ve státě Texas v roce 2013 a ještě předtím zde zřídila výrobní linku pro iMacy. Společnost Sharp, která nyní patří pod Foxconn naznačila, že by mohla zaštítit výrobu OLED displejů v USA. Sám Tim Cook říká, že přenesení výroby zpátky do Spojených států se lehce řekne, ale hůře provede. Navíc pracovník Foxconnu v Číně, který pracuje u  montážní linky za měsíc dostane něco málo přes 200 dolarů, což je 5 100 Kč. Apple by tak musel přesvědčit své investory, aby dorovnávali zvýšené náklady na výrobu, které vyplývají ze vzrůstajících nákladů na nové zaměstnance. Předseda Terry Got z tohoto přesunu také není nadšený vzhledem k nevyhnutelným vyšším nákladům na výrobu, ty by se více než zdvojnásobily.

Je potřeba si uvědomit, že za tento přesun mohou především investoři, kteří tlačili Apple k tomu, aby našel co nejlevnější pracovní sílu. Čínská vláda už vydala zprávu o tom, že pokud Trump dodrží svůj slib, povede s USA obchodní válku. Tim Cook v rohovoru pro CBS řekl, že přesun výroby iPhonů zpátky do USA je nemožný kvůli nedostatečné infrastruktuře a potřebným dovednostem.

apple-jet-black-iphone-7

Zdroj: idownloadblog.com