Apple Store iconPokud jste fotografové, tak vás možná nemile překvapilo to, že nové MacBooky Pro nemají slot pro SD kartu. Právě SD karta stále patří mezi nejpoužívanější médium k rychlému přenosu fotografií do jiného zařízení z fotoaparátu.



To znamená, že fotografové budou muset spoléhat na různé externí čtečky karet, které zároveň půjdou propojit s USB-C konektorem. Ale zároveň musí mít na paměti, že je nesmí zapomenout vzít s sebou, kdykoliv někam půjdou, což může být pro někoho obtěžující. Ale neměli bychom být naštvaní na společnost Apple kvůli tomu, že odstranila slot pro SD karty, ale spíše na výrobce fotoaparátů, kteří měli již mnoho let na to, aby přišli s inovací v této oblasti.

Když vezmeme některý z populárních fotoaparátů, tak zjistíme, že  má zastaralé USB, přes které přenos fotek trvá příliš dlouho a ještě horší propojení s Wi-Fi, se kterou je přesun fotografií do Macu také na delší dobu. Takže jste nuceni vyjmout SD kartu a dát ji rovnou do Mac zařízení, abyste fotografie získali v co nejkratším časem.

MacBook Pro 13 2016 touch barStačí si představit, že chcete přesunout 10 GB videa v rozlišení 4K přes USB 2.0. Nemožné. Kdyby fotoaparát disponoval portem pro USB 3.0 bylo by to jiné, z toho vyplývá, že společnosti, které vyrábí fotoaparáty, opravdu pomalu inovují své produkty.

Existuje však pár fotoaparátů, které podporují propojení přes USB 3.0, jako je Cinema Camera od Blackmagic, která navíc nabízí propojení přes Thunderbolt, a dále společnost Canon nabízí fotoaparát 5D Mark IV, který podporuje propojení pomocí USB 3.0. Ale za chvíli bude rok 2017 a USB 3.0 bylo představeno už před hodně lety.

blackmagic-cinema-thunderbolt

Zdroj: 9to5mac.com