USA logo icon appleUž bylo provedeno hodně průzkumů ohledně výroby iPhonů ve Spojených státech a je jasné, že výroba by vyšla velmi draze, ale je důležitější otázka, na kterou se musíme zeptat. Je výroba iPhonů ve Spojených státech vůbec možná?



Nově zvolený americký prezident vyzval společnost Apple, aby vyráběla své produkty ve Spojených státech. A zároveň aby společnost přispěla v růstu americké ekonomice, vytvořila nová pracovní místa, ale vše je poněkud složitější.

Společnost MIT Technology Review odhaduje, že iPhone vyrobený na území Spojených států by byl až o 100 dolarů dražší, a to kvůli plánu Donalda Trumpa. Navíc by se objevilo hodně logistických problémů při přenesení celé výroby do USA, takže tento krok se zdá být nemožným. Společnost Apple se rozhodla vyrábět svá zařízení v Číně z mnoha důvodů, a to nejen kvůli levné pracovní síle.

Hlavními důvody jsou flexibilata čínských továren a mnoho kvalifikovaných pracovníků, které Spojené státy nemají. Například  v roce 2014 čínská továrna mohla během krátké chvíle najmout více než dalších sto tisíc pracovníků, aby společnost Apple mohla mít dostatek iPhonů 6s. Něco podobného se ve Spojených státech nestalo od druhé světové války. Číně nahrává fakt, že má vysokou koncentraci kvalifikovaných pracovníků a dodavatelů. Nedávalo by smysl kdyby společnost Apple stále použivala komponenty do svých produktů od jiných výrobců a přitom je vyráběla ve Spojených státech.

Čína představuje místo, které umožňuje společnostem, jako je Apple, rychle vytvořit zařízení, snížit logistické náklady, a mobilizovat pracovní síly k uspokojení poptávky. Vytvoření něčeho podobného ve Spojených státech by vyžadovalo velmi velké průmyslové dotace, vzdělávání pracovníků, kterých by musel být dostatek. Tento proces by trval desítky let. Navíc do té doby lidskou pracovní sílu pravděpodobně nahradí ta robotická.

iphone_7_5se

Zdroj: idropnews.com