Podle agentury Reuters se obvodní soud v USA dnes rozhodl, že uživatelé mají právo žalovat Apple kvůli tomu, že společnost vytvořila pomocí App Store svůj monopol a uživatelé iOS zařízení musí instalovat aplikace pouze z App Store.



Rozsudek je opačný než ten z roku 2013, který vydal soud nižšího stupně, který stál za společností Apple. Obhajobou společnosti Apple je, že poskytuje jednotný prostor pro vývojáře aplikací a je nutné podotknout, že ceny stanovují právě daní vývojáři. Proto jsou vývojáři zodpovědní za případné neshody s uživateli, a žalovat by měli je, a ne společnost samotnou.

Případ má počátek v roce 2012, kdy byla společnost zažalována za to, že uživatelé mohou stahovat aplikace pouze z App Store, to znamená, až je jablečná firma schválí. Společnost Apple má tak omezující podmínky, které neumožňují hospodářskou soutěž a ceny aplikací jsou uměle navyšovány.

Dnešní rozhodnutí se však netýká tohoto případu. Místo toho mohou uživatelé jednoduše žalovat jablečnou firmu. Nyní, když bylo dosaženo rozhodnutí o právu podat žalobu na společnost, tak původní případ se může posunout kupředu. Žalobce sdělil, že se pouze snaží o to, aby uživatelé mohli stahovat aplikace třetích stran.

Zdroj: 9to5mac.com