Společnost Apple přesune počátkem února celou část svoji společnosti iTunes do Irska. Datum je stanoveno na 5. února, kdy se zaměstnanci iTunes Store, Apple Music, App Store a iBook Store přesunou do Corku. Apple bude tak část svoji společnosti přesouvat z Lucemburska.



Lucemburská pobočka přitom fungovala pouze od roku 2014. Smlouvy s vývojáři již byly převedeny v září. Obrovskou výhodu tento přesun má pro obyvatele Irska, kteří nebudou muset za aplikace platit speciální daň. Společnost Apple, ale svoji firmu přesouvá právě v době, kdy mezi Irskem, Evropskou unií a samotným Apple roste napětí.

Společnost Apple díky Irsku ušetří miliardy dolarů na daních každý rok. Evropské unii jsou ještě trnem v oku pobočky v Nizozemsku, přes které putují finanční prostředky do Irska. Protože díky Nizozemsku může Apple přesouvat své peníze v bezcelní zóně. Daň, kterou Apple odvádí v Irsku ze svého zisku se pohybuje kolem tisícin procent. Podle Evropské unie jsou tyto praktiky společnosti Apple za hranicí, ale jak Apple tak Irsko proti rozhodnutí Evropské unie podaly odvolání.

Zdroj: macrumors.com