Určitě používáte na svém iPhonu webový prohlížeč a pravděpodobně to bude defaultní Safari. Avšak v App Store můžete najít webové prohlížeče od konkurence jako je Google Chrome. Který je tedy lepší pro iZařízení?



 

Rychlost

Dříve byla právě rychlost rozhodujícím faktorem, který prohlížeč vybrat. A dnes to není jinak, ale hrají roli i jiné faktory. Od té doby, co společnost Apple povolila vývojářům třetích stran využívat Safari k vývoji svých prohlížečů, tak rozdíl mezi Google Chrome a Safari je zanedbatelný. Vzhledem k tomu, že Chrome využívá Safari, tak jsou stejně rychlé a mají i stejný dopad na baterii.

Vítěz: Remíza

Funkce

Co se týče funkcí, tak jsou v podstatě stejné na obou prohlížečích. Prohlížení v Safari je na pohled možná o něco hezčí než v Chromu. Naopak Chrome má o něco plynulejší procházení stránek než Safari.

Safari nabízí seznam četby, který naopak Chrome nemá. Je to výborný způsob, jak mít přístup ke všem uloženým článkům na všech zařízeních. Safari podporuje Siri a Chrome má svoji Asistenku, a v některých ohledech má Chrome navrch.

Vítěz: Remíza

Kompatibilita

Safari nabízí synchronizaci přes iCloud, což je úžasná funkce, ale Chrome má přesto eso v rukávu.

Chrome i Safari umožňují sdílení historie, hesel a prohlížených stránek na několik zařízení.

Největší síla Chromu je nicméně v integraci s dalšími službami Google. Dokonce, i když nechcete používat aplikace jako je Google Docs či Fotky, tak budete pravděpodobně používat Gmail nebo YouTube. Kromě toho, pokud váš hlavní počítač je PC, nebo pokud používáte Android tablet, pak Chrome je jasnou volbou pro synchronizaci dat a historii prohlížení na různých zařízeních. Safari je použitelné jen pokud máte další produkty společnosti Apple.

Vítěz: Chrome

Snadné použití

Oba prohlížeče jsou prakticky stejně snadno ovladatelné, ale Safari jako výchozí prohlížeč na iPhonu spolupracuje se všemi aplikacemi. Naopak pokud máte některou aplikaci od Googlu jako třeba YouTube, tak se obsah otevře v Chrome. To jsou ale jen výjimky, protože aplikace lépe spolupracují se Safari.

Vítěz: Safari

Závěr

Protože nemáme jasného vítěze, tak záleží na okolnostech.

Pokud jste plně integrováni do ekosystému společnosti Apple, tak pro vás je jasnou volbou Safari. Můžete využívat doma Mac, na cestách třeba iPad, proto je pro vás nejlepší volbou Safari. Je čisté, jednoduché, rychlé a nabízí integraci s produkty společnosti Apple, která ostatní prohlížeče prostě nemají. Případně, pokud nevyužíváte synchronizaci napříč různými zařízeními, je přesto nejlepší využívat výchozí prohlížeč – Safari.

Samozřejmě, pokud jste uživatel Googlu – nebo vaše další zařízení je Android nebo PC – pak Chrome by mohl být prohlížeč pro vás. Nabízí stejné funkce, která má Safari, avšak s několika vylepšeními, která by mezi iPhonem a PC nešla. Hlavním rozdílem je, že budete moci synchronizovat vaše prohlížení, hesla a další data mezi počítačem a iPhonem či Android tabletem, což se Safari není možné.

Zdroj: idropnews.com