Na ředitele společnosti Samsung, Lee Jae-yong, byl dnes ráno vydán zatykač, protože je zapleten do velkého korupčního skandálu. Případ nakonec vedl i k obžalování jihokorejské prezidentky Park Geun-hye. Zatýkací rozkaz byl vydaný speciálním prokurátorem, který měl na starosti vyšetřování pochybení jihokorejské prezidentky.



Oficiálně byl Lee obviněn z úplatkářství, zpronevěry a křivé přísahy, a čeká na schválení procesu ze strany jihokorejského soudu. Jednání je naplánováno na středu podle The Wall Street Journal. Konkrétně je Lee, lépe známý za západě jako Jay Y. Lee, obviněn z darování 43 miliard korejských wonů (36 000 000 dolarů) neziskovým organizacím, které vedla důvěrnice prezidentky, Choi Sonn-sil, ve snaze zajistit si politickou přízeň. Protože v roce 2015 mu měla být schválena fúze mezi dvěma pobočkami Samsungu.

Momentální hlava Samsungu sedí na nejvyšší židli místo svého otce, Lee Kun-hee, a to díky právě prezidentce jihokorejské republiky. Toto přepsání na Lee mělo proběhnout pod úplatkem. Skandál tak může snížit akcie společnosti, ale Samsung toto obvinění odmítá. Lee tak následuje tři vysoce posazené manažery, kteří byli zatknuti minulý týden. Samsung tvrdí, že příspěvky nevěnoval s cílem získat přízeň. Hlavní prokurátor tvrdí, že Samsung použil nesprávné darovací smlouvy a zejména použil špatné žádosti o sloučení poboček a změně vedení společnosti. Vydírání mělo být vedeno korejskou prezidentkou a možná tento případ zasáhne i více společností.

Zdroj: appleinsider.com