Včera uplynulo 33 let od představení prvního Macu odborné veřejnosti a celému světu. Steve Jobs začal své představení tím, že obecenstvu oznámil, že vše se nachází v malé tašce. To vzbudilo velkou vlnu údivu, a o to větší překvapení, když Macintosh z tašky opravdu výtahl.



Na tu dobu se jednalo opravdu velmi malý počítač, který měl být určen lidem do domácnosti. Steve Jobs poté hrdě předvedl veškeré funkce, které Macintosh 128K nabízel. Na odhalení Macintoshe 128K se můžete podívat ve videu, kde ještě Steva Jobse uvidíte netradičně ve smokingu.

Steve Jobs představil Macintosh 128K, který byl výjimečný. Největší rozdíl byl v grafickém uživatelském rozhraní, protože využíval čtvercové pixely narozdíl obdelníkových, které byly u Lisy. Macintosh dále umožnil uživatelům využívat myš stejně jako Lisa, ikony, okna a horní lištu, kterou známe dodnes. Macintosh využíval 3,5″ disket, které nabízely až 400 KB úložených dat, naproti tomu v té době byla dostupná 5,25″ disketa od IBM, která měla pouze 320 KB. Macintosh 128K disponoval 8 MHz procesorem, který byl o 60 % rychlejší než 5 MHz procesor u Lisy, na tu dobu byl Mac velmi rychlý.

https://https://www.youtube.com/watch?v=8bepzUM1x3w

Zdroj: lowendmac.com