Už se několik měsíců spekuluje o tom, jak bude nový iPhone 8 vypadat a také o jeho funkcích. Nyní jsou některé možnosti vyloučeny a jiné naopak potvrzeny. Jak se čím dál více blíží představení nového iPhonu, tak můžeme zúžit možnosti, které lze očekávat.



 

Displej a funkční oblast

Původně bylo myšleno, že iPhone 8 bude mít 5,8″ displej, avšak nyní je jasné, že tato plocha bude menší, a to díky nové funkční oblasti displeje. Takže úhlopříčka displeje bude mít něco mezi 5″ a 5,15″. Apple tedy představí iPhone s 5″ displejem, pokud nepočítáme funkční oblast.

Navíc KGI a analytik Ming-Chi Kuo přišel s dalšími informacemi o displeji. Uvedl, že nový iPhone bude mít 521 PPI (pixel-per-inch), zatímco stávající 4,7″ iPhone má 325 PPI a 5,5″ iPhone má 401 PPI. Očekává se také, že iPhone bude mít rozlišení 2436×1125, což znamená, že poměr stran bude 21:9 oproti obvyklému poměru 16:9.

Stále se spekuluje o tom, jestli iPhone 8 bude mít OLED displej. Zatím je tento fakt nejasný z důvodu malé výrobní kapacity. Co se týče funkční oblasti, ta by měla fungovat podobně jako Touch Bar u MacBooku Pro, tudíž by se měla přizpůsobovat danému kontextu.

Design

Nic se nemění na tom, že u iPhonu 8 čekáme změnu designu. Mezi které patří celoskleněná konstrukce s kovovými hranami, kterou známe z iPhonu 4 a iPhonu 4s. Avšak toto provedení by bylo podobné iPhonu 7 ve variantě Jet Black.

Nový iPhone by měl mít víceméně stejnou velikost jako má 4,7″ iPhone. Dále se očekává, že iPhone bude mít dvě zadní kamery, které známe z iPhonu 7 Plus. Avšak kamery by mohly mít vertikální uspořádání, což by umožnilo pokročilejší 3D snímání.

Home Button a Touch ID 

To, že nový iPhone bude mít displej přes celou přední stranu, znamená, že iPhone nebude mít tlačítko Home. U iPhonu 7 už Apple udělal první krok k tomu, že tlačítko Home může být zabudované v displeji.

Pokud jde o Touch ID, tak technologie, která bude umět rozeznat otisky prstů bude zabudována přímo v displeji. A toto tvrzení není daleko od pravdy, protože společnost Apple vlastní patent, který by tuto funkci umožňoval.

Bezdrátové nabíjení

Jedno z nějvětších očekávání směřuje na bezdrátové nabíjení. Původně se spekulovalo o tom, že iPhone 8 bude umožňovat bezdrátové nabíjení „dlouhého dosahu“ tzv. pravé bezdrátové nabíjení. Avšak podle posledních zpráv by se mělo jednat „pouze“ o indukční bezdrátové nabíjení.

Navíc potřebné vybavení k bezdrátovému nabíjení by se mělo prodávat zvlášť. Společnost Apple by měla na bezdrátovém nabíjení spolupracovat se společností Broadcom.

USB-C nebo Lightning port? 

Oba? Zatím se zdá, že Apple představí iPhone s Lightning portem, kvůli jeho menším rozměrům. Avšak podle The Wall Street Journal bude mít iPhone 8 USB-C port. Nicméně je více pravděpodobné, že iPhone 8 bude mít Lightning port, ale v krabičce bude přiložena redukce, která změní Lightning port na USB-C port.

Díky tomu, by uživatelé novějších MacBooků mohli využívat připojení iPhonu přímo do MacBooku. A navíc nabíjení pomocí USB-C je rychlejší. Důvody, proč Apple aspoň letos nepřejde na USB-C u iPhonu je zřejmý. Lightning patří společnosti Apple, proto ona určuje pravidla, kde a jak může být využit a navíc také získává licenční poplatky. Na rozdíl od USB-C, který je veřejným standardem.

3D snímání a rozšířená realita

Plány pro 3D snímání a rozšířenou realitu od společnosti Apple jsou stále nejasné. Jablečná firma má sice spoustu akvizic v oblasti rozšířené reality, ale není jasné, jestli se této technologie dočkáme u nového iPhonu.

Na rozdíl od 3D snímání, kterého bychom se dočkat mohli. Společnost Apple udělala první krok ke 3D snímání duálním fotoaparátem u iPhonu 7 Plus. Tato technologie se hodí pro rozpoznávání obličejů. Nicméně Apple určitě pracuje na rozšířené realitě, jak už potvrdil Tim Cook.

Název, cena a dostupnost

Zatím je nejasné, jak se bude jmenovat letošní novinka. Zatím je revoluční iPhone označován jako iPhone 8, ale Ming-Chi Kuo přišel s tím, že se bude nazývat iPhone Edition. Představení iPhonu 8 by mělo standardně proběhnout v září, avšak na pultech obchodů by měl iPhone být až za pár měsíců. Nový iPhone by měl mít i nejvyšší cenu v historii, která by měla překročit 1 000 dolarů za základní model.

Zdroj: 9to5mac.com