Apple v červnu aktualizoval pokyny App Store Review, aby přidal nové pravidlo zakazující aplikace vytvořené z komercializované šablony nebo služby pro generování aplikací, krok, který nakonec dopadl na malé podniky bez zdrojů, aby samostatně vyvinuli aplikaci.



Mnoho nových šablon vytvořených na aplikace pro malé restaurace, maloobchodníky a další podniky nebylo povoleno podle nového pravidla, což také ovlivnilo společnosti, které vytvářejí takové typy aplikací. Po pozornosti médií a zpětné vazbě od vlastníků malých podniků Apple dnes změnil pravidlo tak, aby byl méně restriktivní, hlásí TechCrunch.

Původní pravidlo v části 4.2.6 pokynů služby App Store znělo takto: „Aplikace vytvořené z komerčně dostupné šablony nebo služby generování aplikací budou odmítnuty.“ Nové znění pravidla, jsou rozsáhlejší a vysvětlují přesně to, co je povoleno a co není.

Aplikace vytvořené z komercializované šablony nebo služby generování aplikací budou odmítnuty, pokud nebudou odesílány přímo poskytovatelem obsahu aplikace. Tyto služby by neměly zasílat aplikace jménem svých klientů a měly by nabízet nástroje, které umožňují svým klientům vytvářet vlastní inovativní aplikace poskytující jedinečné zážitky zákazníkům. Další přijatelnou volbou pro poskytovatele šablon je vytvoření jediného binárního souboru, který bude hostit veškerý obsah klienta v agregovaném nebo „výběrovém“ modelu, například jako apple finder s oddělenými vlastními položkami nebo stránkami pro každou klientskou restauraci nebo jako aplikace s událostmi samostatné položky pro každou událost klienta.

Podle revidovaných pokynů mohou malé firmy, které používají aplikace ve stylu šablony, je i nadále používat, ale tyto aplikace musí odesílat vlastník podniku než poskytovatel šablon. Apple také navrhuje, aby poskytovatelé šablon vytvořili něco jako app vyhledávače restaurací, s možností vyhledávat všechny klientské restaurace spíše než vytvářet jednotlivé aplikace pro každou restauraci.

Veškeré aplikace publikované v App Store budou muset být zpracovány společností nebo organizací za aplikací a aby se tento přechod stal jednoduchým, společnost Apple se bude v USA od počátku roku 2018 vzdá svého vývojového poplatku ve výši 99 USD pro vládní a neziskové aplikace.

Kromě změny pokynů pro aplikace šablon Apple dnes vylepšil několik dalších pravidel. Aplikace, které nabízejí nákupní balíčky v odběratelských aplikacích nebo jiné mechanismy, které obsahují náhodně vybrané virtuální položky, jsou nyní povinny zveřejnit šance na příjem každého typu položky.

Společnost Apple také objasnila, že aplikace založené na virtuálních měnách, které nabízejí počáteční nabídky mincí (ICO), obchodování s kryptoobchodními futures a jiné obchody s krypto-cennými papíry nebo kvazifikovanými cennými papíry, musí pocházet ze zavedených bank, obchodníků s cennými papíry, obchodníků s futures komisionáři nebo jiných schválených finančních institucí.

Jedno poslední pravidlo platí pro VPN aplikace. Aplikace, které nabízejí služby VPN, vyžadují použití rozhraní API NEVPNManager a musí jasně uvést, jaké uživatelské údaje jsou shromažďovány a jak jsou používány. Aplikace VPN musí také dodržovat místní zákony a aplikace VPN na území, kde je vyžadována licence VPN, musí poskytovat informace o licencích v poli Poznámky k recenzitě aplikace při odesílání aplikace.

Zdroj: macrumors.com