Co si pro nás Apple přichystal v roce 2018? I letos jsme dali dohromady náš tradiční článek, kde napsalo několik našich redaktorů, co nás podle jejich názoru čeká v roce 2018. Samozřejmě nesmíme opomenout ani Vás naše čtenáře, bez kterých bychom nevytvářeli každým rokem stále větší rekordy a stánávštěvnosti magazínu AppleNovinky.cz.



Izzy: Rozhodně se dočkáme nové generace iPhonu SE, který bude pravděpodobně vzhledově menší kopií iPhonu X. Tyto koncepty jste mohli vidět už v minulosti na našem magazínu. Vynechání iPhonu 9 bylo logické, firmy prostě nerady používají číslo 9, protože vzbuzuje v zákaznících pocit, že si mají počkat na něco lepšího a tím je číslo 10 (iPhone X). Další směr je naznačení nové etapy v označování produktů a zahájení podle jednoduché číselné řady s vynecháním modelů s označením “S”.

Otázkou zůstává iPhone Pro, tedy větší velikost iPhonu X se stejným designem, podle odhadů by mohl mít iPhone Pro velikost 6,3”, podobně jako má např. Samsung Galaxy Note 8. U iPadu mini (7,9”) by mohl vzniknout kanibalismus z iPhonu Pro. Ostatně o tomto se hovořilo i u verze iPhonu s velikosti Plus.

Co se týče iPadů, tak tam se očekává příchod technologie Face ID, to by znamenalo vynechání Home Button tlačítka. V oblasti počítačů Mac se dlouho očekává příchod nové generace Macu mini s novým hardwarem a aktualizací na USB-C konektory. Rovněž se musíme podívat i na MacBook Air, který je dnes už také dědečkem, ale díky tomu je to nejlevnější nový notebook v kategorii MacBooků. Nové technologie jako je Touch Bar a Touch ID nad klávesnicí, včetně Retina displeje a to něco stojí, potom by rozhodně tento MacBook nebyl cenově nejdostupnější. Aktualizaci by si zasloužil i Mac Pro, pokud tedy Apple nebere svojí aktualizaci na iMac Pro.

Zajímavé bude sledovat i vývoj rozšířené reality, zda nám Apple už konečně ukáže svoje Apple brýle, jako má Google. Rozšířená a virtuální realita je oblast, kam chce Apple dlouhodobě směřovat a v roce 2017 nám to Apple jasně potvrdil i přes iPhone X, kde nyní můžeme využívat hry s tímto faktorem.

iPod už nebude mít moc dlouhé trvání s největší pravděpodobností, kategorie která dnes už patří pod oblast (ostatní) úplně zanikne.

Milan: Pevně věřím a jsem si jistý že Apple nyní půjde cestou, jakou se vydal u iPhone X. Bude chtít renovovat všechny své modely a vytvořit display po celé ploše jako to udělali u iPhone X. Věřím že tato renovace přijde i u nových MacBooků a budou se v budoucnosti odemykat pomocí Face ID. Renovaci bych nejlépe uvítal u nových iPadů, kterých se v novém roce určitě dočkáme. Apple zřejmě představí i novou řadu iPhone SE, který bude mít Hardware iPhone 8 ale bude přídána i funkce Face ID a zcela nový display.

Radim: V roce 2018 bude určitě zajímavé sledovat implementování Face ID do dalších zařízení. Hádám, že změnou projde iPad a beze změny nezůstane ani iPhone SE. U SE se dá očekávat, že naroste úhlopříčka displeje, ale rozměry zůstanou stejné. Osobně nevěřím příchodu nástupce iPhonu X s přídomkem plus. Bylo by to moc velké “pádlo”. Co se týče MacBooku Air, jsem trochu skeptický, nepočítám s tím, že by se tento model dočkal zmrtvýchvstání. Spíše si myslím, že bude jako základní model ponechaný MacBook a počítače od Applu budou začínat na velmi vysoké ceně – jako tomu dříve vždy bývalo a tento vstupní model bude vyřazený. Apple TV zůstane v následujícím roce bez upgradu. V nabídce bych ale uvítal novou klávesnici s dotykovým panelem.