Apple použil právo zabránit čínskému výrobci smartphonů Xiaomi, aby zaregistrovali své mobilní tabletové zařízení „Mi Pad“ jako ochrannou známku v EU, protože název je považován za příliš podobný iPadu od Applu.



Tribunál, druhý nejvyšší soud v Evropské unii, rozhodl, že zápis ochranné známky Mi Pad není ve veřejném zájmu, jelikož by spotřebitelé mohli být zaměňováni podobností označení.

Rozdíl mezi označeními, které vyplývá z přítomnosti dodatečného písmena „m“ na začátku „Mi Pad“, nestačí k vyrovnání vysokého stupně vizuální a fonetické podobnosti mezi oběma označeními,“ Soudní dvůr řekl ve svém prohlášení.

Rozhodnutí přichází tři roky poté, co společnost Xiaomi podala žádost u úřadu EU pro duševní vlastnictví (EUIPO), aby registroval značku Mi Pad jako ochrannou známku, což podnítilo Apple k podání stížnosti. EUIPO se shodovala s názorem společnosti Apple na základě toho, že Mi Pad by mohl být nesprávně interpretován jako změna ochranné známky iPadu.

Společnost Xiaomi by mohla podat odvolání proti rozsudku u nejvyššího soudu EU, u Soudního dvora Evropské unie, ale dosud nebylo uvedeno žádné rozhodnutí o dnešním rozhodnutí čínského výrobce mobilů.

Xiaomi a expanze do Evropy začala minulý měsíc, kdy začala prodávat své smartphony ve Španělsku. Společnosti se podařilo stát se čtvrtým největším čínským prodejcem mobilů a zahájila v desítkách dalších zemí, včetně Indonésie, Vietnamu, Ruska, Spojených arabských emirátů a Ukrajiny, jako součást zámořské expanze ve výši 1 miliardy dolarů.

Apple tedy v EU zatím částečně vyhrál nad Xiaomi.

Zdroj: macrumors.com