V srpnu 2016 Evropská komise rozhodla, že Apple musí splácet 15,46 miliardy dolarů zpětně za daně za rok 2003 až 2014. Podle EU se vyhnula daňům v Irsku a dnes Wall Street Journal uvedl, že společnost Apple začne platit tyto daně začátkem příštího roku.



Irský ministr financí Paschal Donohoe uvedl, že Apple a Irsko souhlasily s podmínkami fondu úschovy peněz, což urychlilo to, že Apple začne splácet daně v 1. čtvrtletí roku 2018. Platba společnosti Apple bude ve fondu úschovy, zatímco obě strany se odvolají proti rozhodnutí EU. Ve svém prohlášení Apple uvedl: „Máme specializovaný tým, který s Irskem pracuje pilně a rychle s postupem, který Evropská komise prověřila. Jsme si jisti, že Soudní dvůr EU zruší rozhodnutí komise poté, co přezkoumá všechny důkazy.“

Ústředním bodem argumentace EU je, že irská komise pro výnosy poskytla společnosti Apple nelegální výhody v letech 1991 až 2007 tím, že společnosti umožnila přesunout příjmy z evropského trhu prostřednictvím dvou dceřiných společností se sídlem v Irsku, které nejsou rezidentní. Firma Apple uvedla, že EU provedla zásadní chyby ve výpočtech souvisejících s daněmi, které Apple dluží, a tvrdí, že většina zisků v tomto období je splatná ve Spojených státech.

Zdroj: macrumors.com