Během posledního týdne došlo ke spekulacím, že Apple omezuje výkon starších iPhonu se staršími bateriemi, což vedlo k obvinění, že Apple záměrně zpomaluje starší iPhony, které nefungují při špičkovém výkonu baterie.



Prohlášení společnosti TechCrunch informovalo o výsledcích, kde při testování u starších baterií byl prokázán menší výkon iPhonu.

Lithium-iontové baterie se časem od přirozeně degradují a není to nic, co by Apple mohl změnit, aby zastavil proces, a proto využívá techniky pro řízení napájení, aby se pokusil prodloužit životnost iPhonu a jeho baterie. Apple nepopírá, že iPhony se staršími bateriemi mohou mít někdy pomalejší výkon, ale řízení spotřeby není funkce, která byla zavedena tak, aby přiměla uživatele k upgradu záměrným zpomalením zařízení. (pozn. redakce: Tvrdí Apple v oficiální zprávě).

Vyjádření Applu:

Naším cílem je poskytnout zákazníkům nejlepší zkušenosti, které zahrnují celkový výkon a prodloužení životnosti jejich zařízení. Lithium-iontové baterie jsou méně schopné dodávat špičkové proudové požadavky v chladných podmínkách, mají nízkou kapacitu akumulátoru nebo vlivem stáří což může vést k neočekávanému vypnutí zařízení k ochraně jeho elektronických součástek. V loňském roce jsme uvolnili funkci pro iPhone 6, iPhone 6s a iPhone SE k vyhlazení okamžitých špiček pouze v případě potřeby, aby se zabránilo neočekávanému vypnutí přístroje během těchto podmínek jsme tuto funkci rozšířili na iPhone 7 s iOS 11.2 a v budoucnu plánujeme přidat podporu pro další produkty.

Apple v systému iOS 10.2.1 představil aktualizaci navrženou k opravě chyby způsobující neočekávané vypnutí modelů iPhone 6s, což je způsobeno nerovnoměrným dodáváním energie ze starších baterií. Apple říká, že tato funkce byla implementována pro iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, SE a od verze iOS 11.2 iPhone 7 a 7 Plus. Bude také implementovaná v budoucích iPhonech.

Když baterie iPhonu stárne, může dojít k bodu, kdy nedokáže poskytnout dostatek energie pro procesor, aby dosáhl špičkového výkonu, a tím rozšiřuje požadavky na „několik cyklů“, což má za následek vnímané nižší výsledky benchmark testů. Panzarino poukazuje na to, že srovnávací testy neodrážejí použití reálného světa a uměle spustí funkce správy napájení v iPhone.

Baterie iPhonu je navržena tak, aby zachovala 80% své původní kapacity při 500 úplných nabíjecích cyklech. Vadná baterie, která tyto parametry nesplňuje, může být bezplatně vyměněna pro zákazníky, kteří mají AppleCare+, nebo kteří mají zařízení stále ještě v záruce.

Redakce: Navíc u starších iPhonů snižení výkonu přihrává Applu do karet, protože tím nenápadně nutí své zákazníky kupovat novější iPhony, které jsou mnohonásobně rychlejší i vč. samotného úmyslného zpomalování (vlivem baterie, jak Apple oficiálně uvádí).

Zdroj: macrumors.com