Apple Lisa, který vyšel v roce 1983, byl jedním z prvních osobních počítačů jsou vybaveny grafickým uživatelským rozhraním a brzy operační systém, který běžel na systému Lisa a bude k dispozici ke stažení zdarma, od Muzeum historie počítačů a Applu.



Jak uvedl server Gizmodo, Al Kossow, kurátor softwaru v Muzeu historie počítačů, nedávno oznámil, že zdrojový kód pro operační systém Lisa a aplikace Lisa byl obnoven. Apple přezkoumává zdrojový kód a po jeho dokončení muzeum zveřejní kód.

Když byl poprvé stroj Lisa představen, Apple si účtoval 9 995 dolarů, přičemž byl určen pro firemní uživatele. To bylo vybaveno 5MHz Motorola 68000 CPU, 1MB RAM, a 5MB pevný disk. Vzhledem k vysoké ceně se Apple podařilo prodat asi 100 000 počítačů Lisa. Ačkoli to Steve Jobs původně popřel, později řekl, že Lisa byl jmenován stroj pro jeho dceru, Lisa Brennanová.

Operační systém společnosti Apple představoval textový Workshop pro vývoj softwaru a Lisa Office System, který měl sedm aplikací, které zahrnovaly LisaWrite, LisaCalc, LisaDraw, LisaGraph, LisaProject, LisaList a LisaTerminal.

Počítač Lisa byl potom nahrazen Macintoshem v roce 1984 a Macintosh byl v podstatě cenověji vylepšenou verzí Lisy, která mu dovolila Lisu vytlačit. Ačkoli Apple představil další verze počítače Lisa za nižší cenu, byl nakonec jeho vývoj ukončen jen několik málo let po jeho zavedení.

Zdroj: macrumors.com