Jen dva dny poté, co se objevila skupina francouzských spotřebitelských podvodů, vyšetřuje společnost Apple ohledně jejích problémů týkajících se výkonu baterií na zařízeních iPhone, společnost Apple nyní čelí otázkám vládních úředníků ve své zemi.



Wall Street Journal ve středu oznámil, že senátor John Thune (R-SD), předseda výboru pro obchod, poslal dopis generálnímu řediteli Apple Timovi Cookovi, který se zeptal řady otázek o tom, jak se společnost rozhodla urychlit proces zpracování v iPhonech se staršími bateriemi.

V dopise generálnímu řediteli Timu Cookovi, jehož kopie nahlížel The Wall Street Journal, se Thune zeptal, jak Apple sledoval stížnosti zákazníků na zpracování výkonů a pokud Apple prozkoumal nabízené slevy zákazníkům, kteří zaplatili plnou cenu za výměnu baterie než společnost nabídla minulý měsíc slevy.

V dopise Thune dále poznamenal, že rozhodnutí společnosti Apple nabízet výměnu baterií za sníženou cenu vyvolalo další kritiku od zákazníků, kteří věří, že Apple měl nabízet výměnu zdarma.

Vedle dopisu senátora zpráva středečního WSJ obsahovala oficiální potvrzení ze strany pařížského státního zastupitelství, že dohlíží na vyšetřování „údajného podvodu“ společnosti Apple, které provádí francouzská skupina spotřebitelských podvodů DGCCRF, která je součástí ministerstva hospodářství země.

Vyšetřování – které by mohlo vést k předběžným obviněním nebo k poklesu – následuje po přijetí společnosti Apple, že zpomaluje některé starší iPhony s degradovanými bateriemi během doby špičkového využití energie, aby se zabránilo neočekávaným odstávkám. Apple představil funkci správy napájení v systému iOS 10.2.1 po stížnostech na neočekávané vypnutí v zařízeních iPhone 6s, ale společnost spotřebitelům neuvedla, že je způsobena zhoršením stavu baterie, ani Apple neinformoval zákazníky, že by to mohlo způsobit občasné zpomalení výkonu.

Navzdory Apple omluvě a snahám o nápravě tohoto problému společnost kromě francouzského šetření nyní čelí více než dvěma soudům obvinil ji z úmyslného zpomalení starších telefonů iPhone a neoznámení změn, které zavedl do iOS 10.2.1. Jeden z těchto soudních sporů vychází také z Francie, podané francouzskou skupinou spotřebitelů „HOP“, což znamená „Stop Planned Obsolescence“.

Zdroj: macrumors.com