Televize CNBC, přinesla informace indických zákaznících, kteří nazývají Apple Mapy jako vtip. Hlavním důvodem jsou totiž řidké údaje ve městech Bangalore a Mihir Sharma. Dalším nedostatkem v Indii jsou nedostatečné funkce v navigaci CarPlay.



Zpráva přichází téměř dva roky poté, co Apple oznámil otevření nového vývojového centra v Hyderabadu zaměřeného na zdokonalování Apple Map v Indii.

Dalším problémem je Siri, která mnoha slovům indického původu nerozumí a zákazníci často bojují s pochopením, aby odpovědi dávaly vůbec smysl. Apple přidal diktování v hindštině do systému iOS 11 na jaře minulého roku, včetně podpory pro 11 místních jazyků, ale tito místní lidé si stěžují, že stále „není zásoba dost dobrá“. Rivalové asistentů od Googlu a Amazonu mají v Indii mnohem lepší výsledky.

Analytik Faisal Kawoosa vysvětluje, že „Ekosystém Applu není příliš spojen s užíváním a hodnotou indických uživatelů„, to má samozřejmě vliv i na samotný prodej hardwaru, tedy např. iPhonů. Apple aktuálně představuje zhruba 2,5 procenta na indickém trhu smartphonů v posledním čtvrtletí 2017.

Navíc iPhone SE je vyráběn přímo v Indii, aby byla zajištěna jeho nízká cena, ale ostatní modely jsou dováženy do této země a tím je i jejich dražší než jinde na světě. Nejlevnější iPhone 8 výjde v přepočtu na 1.040$ a iPhone X na 1.450$, přitom v USA začíná cena iPhonu X na 999$.

Zvýšení daně na importované smartphony je důsledek rozhodnutí indické vlády. Proto byl Michael Coulomb jmenován ze strany Applu jako vedoucí prodeje v Indii s cílem pomoci Applu v získání většího podílu na trhu.

Zdroj: macrumors.com