Apple dnes potvrdil, že služby iCloud z Číně budou provozovány čínskou společností od příštího měsíce. Firma, nazvaná Guizhou ve společnosti Cloud Big Data (GCBD), je vlastněna provinční vládou Guizhou v jižní Číně a bude spravovat nové datové centrum společnosti Apple, které se v loňském roce otevřelo v tomto místě.



Apple uvedl, že zákazníci v zemi byli kontaktováni a radili se, aby prozkoumali nové smluvní podmínky, které obsahují doložku, že Apple i čínská firma budou mít přístup ke všem datům uloženým na iCloud serverech.

Společnost Apple původně oznámila v červenci svůj záměr založit své první datové centrum v Číně ve spolupráci s místní internetovou společností. Operační změna byla dohodnuta mezi společností Apple a čínskou vládou a uvedla technologický gigant do souladu s předpisy o cloud computingu, které byly zavedeny v červnu roku 2017.

Zákon o kybernetické bezpečnosti vyžaduje, aby zahraniční firmy uchovávaly údaje v rámci země. Mezi další technické firmy s datovými centry v Číně patří společnosti Microsoft a Amazon, které budou muset také dodržovat nová pravidla.

Apple uvedl, že partnerství s GCBD by mu také umožnilo zvýšit rychlost a spolehlivost produktů služby iCloud. Kritici však tvrdí, že tento krok ulehčí Pekingu, aby špehovala uživatele v zemi. V loňském roce byla společnost Apple obviněna z požadavku státu, aby odstranila aplikace virtuální privátní sítě (VPN) z App Store v Číně.

Ve středu bylo oznámeno, že zákaznické údaje iCloudu budou převedeny od 28.2. a zákazníci žijící v Číně, kteří nechtěli používat iCloud provozovaný společností GCBD, dostali možnost ukončit svůj účet.

Zdroj: macrumors.com