Bílý šum – používá se k aktustickému nastavení zvuku a jako vizuální signál. Sebastian Tomczak, který má sídlo v Austrálii, uvedl, že natočil video v roce 2015 a nahrál na YouTube. Žalobci, kteří ho obvinili z porušení, zahrnují vydavatele bílého šumu určeného pro spánkovou terapii.



Společnost Google automaticky uplatňuje nároky jménem tvůrců obsahu, pokud její algoritmy naleznou těsnou shodu mezi obsahem dvou videí. V tomto případě nároky vůči panu Tomczakovi nevyžadují odstranění videa, ale místo toho odměna veškerých příjmů plynoucích z reklamy s ním spojené.

Tomczak řekl, „Jsem zaujatý a zneklidněn, že systém automatizovaného Content ID od YouTube bude mít šanci na bázi šumu dávat tyto nároky“.

Rozhodně se však nejedná o vynálezce bílého šumu, proto nárokovat si tato práva je dost kuriózní.

Podobný případ byl v roce 2012, kdy jeden uživatel na YouTube byl označen v porušení autorský práv na základě zachycení ptačího zpěvu v pozadí videa.

„Autorské právo nechrání myšlenku, ale výraz myšlenky,“ vysvětlil advokát Iain Connor právnická právnická firma Pinsent Masons.

Podle společnosti Google je míra neplatných pohledávek na autorském právuje nižší než 1%.

Bílý šum (White Noise) se používá i pro redukci stresu, nebo jako meditační, relaxační a spánkový zvuk pro uvolnění. Zvuk může i připomínat zvuk letadla, když v něm sedíte.

Zdroj: bbc.com