Indentifikace chyb známé jako „Meltdown“ a „Specter“ v procesorech Intel a ARM – včetně čipů používaných v systémech pro Mac, iPhone a iPad – může být v první polovině 20. let připsáno téměř výlučně výzkumníkovi bezpečnosti Google, Jannu Hornovi.



Horn původně z Německa, nyní pracuje ve švýcarském Curychu s Project Zero, týmem společnosti Google. Říká se, že objevil problémy při práci sám už počátkem dubna, když četl příručky procesoru Intel, aby se ujistil, že čip dokáže zpracovat kód, který napsal. Je neuvěřitelné, že si Horn uvědomil, že citlivé údaje byly uchovávány v paměti a mohly by být potenciálně zpřístupněny pomocí chytrého hackování. Po rozhovoru s kolegou výzkumným pracovníkem Google dospěl k myšlence podvodu procesoru do neobvyklých spekulativních hacknutí, které by mohly být použity k získání konkrétních dat.

Horn nakonec řekl firmám Intel, ARM a AMD o situaci 1. června 2017. Veřejnost byla obeznámena o chybách Meltdown a Spectra až v lednu 2018. Chybu nezveřejnil na žádném kanále, včetně diskuse a fóra, dokud se Intel záčátkem prosince neozval, aby potvrdil objevení a ověření stejné chyby přes své vědce.

Zdroj: appleinsider.com