Zatímco několik zpráv naznačuje, že se Apple rozhodl věnovat větší pozornost zlepšení výkonu a zabezpečení iOS a macOS, což odloží některé nové funkce až do příštího roku, zdá se, že společnost má stále za cíl představit schopnost spouštět aplikace pro iPhone a iPad na Macu a to koncem roku 2018.



Mark Gurman a Ina Fried, kteří oznamují, že Bloomberg News a Axios oba tvrdí, že rámec pro kombinované aplikace zůstává v plánech softwaru Applu pro rok 2018, ačkoli některé plánované funkce v iOS 12 jsou posunuty až na rok 2019, včetně nové domácí obrazovky s přepracovaným designem mřížka ikon aplikací.

Vedoucí softwaru Craig Federighi údajně odhalil plány během setkání se zaměstnanci na začátku tohoto měsíce.

Gurman minulý měsíc uvedl, že vývojáři budou moci navrhnout jednu aplikaci třetí strany, která funguje jak s dotykovým displejem, tak s myší nebo trackpadem, a to v závislosti na tom, zda běží na iPhone, iPadu nebo Macu. Apple by pravděpodobně také zjednodušil své vlastní aplikace na ploše a mobilních zařízeních.

Zpráva neobjasnila, jak to vše bude fungovat, ale Apple by mohl plánovat vydat nové sady SDK s novým API rozhraním, které umožňují skutečnou funkčnost mezi platformami. Právě teď rámce UIKit a AppKit společnosti Apple poskytují potřebnou infrastrukturu pro uživatelské rozhraní aplikací iOS a macOS.

Stojí za zmínku, že Apple již má soukromý rámec nazvaný UXKit, který se používá pro aplikaci Fotky na Macu. V roce 2015 řekl Jason Snell, že UXKit „sedí nad známými rámci AppKit společnosti Mac a silně připomíná UIKit v iOS.

Apple předběžně plánuje zahájit změnu v systémech iOS 12 a macOS 10.14, takže bude pravděpodobné, že v červnu bude na WWDC 2018 oznámeno. Po několika měsících beta testování v září a říjnu zveřejněny hlavní nové verze iOS a macOS.

Projekt je údajně kódově označen „Marzipan“ uvnitř společnosti Apple. Gurman spekuloval, že univerzální aplikace by Apple jednoduše usnadnily jednoho dne vytvořit jediný operační systém pro všechna jeho zařízení, kdyby někdy šel dolů touto cestou. Přinejmenším by mohlo přinést novou pozornost aplikacím na Mac.

Společnost Apple bude následovat ve stopách univerzální platformy Windows společnosti Microsoft s cílem pomoci vývojářům vytvářet univerzální aplikace, které běží napříč Windows 10 a Windows 10 Mobile, které jsou postupně ukončovány.

Zdroj: macrumors.com