Už se pomalu stalo tradicí, že začátek roku věnuji otázce, zda může iPad plnohodnotně nahradit počítač. Abych získal co nejobjektivnější obrázek, vždy celý leden pracuji pouze na iPadu, abych věděl, kde funguje lépe, kde hůře a kde narazím na jeho limity. Vzhledem ke všem svým aktivitám po zbytek roku iPad a Macbook pro střídám dle potřeby, ale až po reálném odložení počítače dokáže člověk zhodnotit, zda je pro něj iPad plnohodnotnou náhradou počítače či ne.



Co se změnilo za poslední rok?

Od posledního experimentu v lednu 2017 se toho změnilo opravdu hodně! Nový iPad Pro 10,5” osobně považuji za ideální cestovní nástroj. Poměr velikosti a výkonu je pro mě osobně zcela ideální a je velkým plusem pro iPad. Z pohledu fotografa je navíc pro mne velice důležité, že má rychlejší přenos dat přes lightning konektor a podporuje TrueTone.

Dalším velice důležitým milníkem v historii pracovního nasazení iPadu bylo uvedení iOS 11. Ten pro iPad přinesl zcela novou úroveň efektivity práce. Aplikace Soubory a její propojení se systémem změnili komfort práce se soubory. Dock a nový přístup k souběžnému používání dvou aplikací zase zcela mění komfort práce. Obrovsky zabodoval i Apple Pencil, který nyní použijete mnohem častěji a efektivněji. Apple dál vylepšil chování iCloudu, zlepšil vestavěné aplikace a celkově posunul zejména iPad na vyšší level.

A v neposlední řadě se v posledním roce objevila řada nových profesionálních aplikací a stávající aplikace zaměřené na seriózní pracovní nasazení se dočkali řady důležitých vylepšení. Užívám si novou verzi Evernote, aplikaci Nebo, přepracovaný Lightroom Mobile, Snapseed, Affinity Photo, Videoleap, zcela nový Paper, vylepšené MS Office aplikace, Scannable a Grammarly.

iPad není počítač

Nicméně je potřeba mít stále na paměti, že iPad není počítač a Apple se ani nesnaží na rozdíl od Microsoftu tablet s počítačem propojit jedním systémem. iPad je koncipován jak primárně mobilní zařízení určené pro práci na cestách. Při správném používání může počítač nahradit, ale podmínkou je ochota změnit své chování, pracovat s jinými aplikacemi a jinak.

V první řadě práce se soubory, dokumenty a daty je zcela odlišná. Vychází z používání Cloudu a pokud nechcete mít data v Cloudu, tak si práci na iPadu nikdy neužijete. Fyzické dráty Apple nahrazuje bezdrátovými přenosy, exporty sdílením a adresářovou strukturu knihovnami. Má to své výhovy i nevýhody, ke kterým se dostaneme.

Aplikace pro iOS jsou vždy jednodušší a fungují jinak než na počítači. Word na iPadu neumí to samé co Word na počítači, Photoshop na iOS nesahá ani po kotníky svému desktopovému bratříčkovi a myslím si, že je to dobře. Pokud totiž budeme chtít, aby aplikace na iPadu fungovali stejně jako na počítači, uděláme z iPadu počítač a ztratí své výhody.

Přestože pro iOS se aktuálně vyvíjí mnohem víc aplikací než pro stolní počítače, stále platí, že pro iOS neexistuje řada specializovaných programů pro lékaře, inženýry atd. Pokud potřebujete nějaký specifický program a není pro iPad k dispozici, můžete improvizovat, ale nebude to ono. Existují řešení v podobě webových aplikací či vzdáleného přístupu na server či stolní počítač, ale není to ono. iPad stále není pro každého.

Proč tedy o iPadu uvažovat?

Možná se tedy ptáte, proč vůbec uvažovat o nahrazení počítače iPadem? Nejčastějším prvotním impulzem je mobilita. iPad je menší a lehčí než většina notebooků. Můžete jej ovládat v ruce a nepotřebujete k tomu stůl. Dá se na něm pracovat ve stísněných prostorech, v autě, ve vlaku, v letadle. Nepotřebujete prostor pro myš, klávesnici ani pro monitor.

Osobně za ještě důležitější považuji bezpečnost celého operačního systému, jednoduchost ovládání, minimalismus řady aplikací a minimální nároky na údržbu a IT podporu.

iPad v mnoha ohledech odpovídá na to, co nás na počítačích vždy štvalo. Nezná viry, neztratíte neuložená data, nerozhodíte si omylem nastavení, aplikace jsou většinou přehlednější a jednodušší, vydrží dlouho na baterii a je snazší se s ním naučit pracovat. Víte, kde najít aplikace a máte mnohem menší problémy s ovladači, kompatibilitou atd.

Co nás čeká v následujících dnech

Pokud vše půjde dobře, rád bych pro vás po celý leden připravoval články o tom, co mi na iPadu vyhovu a co naopak ne. Kde jsem narazil na omezení a kde naopak našel nějaký benefit. Prostě a jednoduše se chci s vámi dělit o každodenní drobné postřehy z praxe.