Jistě jste četli několik článku o Apple a záměrném zpomalování starších iPhonů, ale není to tak jednoduché, či špatné jak to zní. V tomto článku se budeme věnovat blíže tomu, co se děje. Najdete zde odpovědi na nejčastější otázky.



Proč Apple zpomaluje některé starší modely iPhone?

iPhony, stejně jako mnoho další spotřební elektroniky, jsou napájeny lithium-iontovými bateriemi, které mají omezenou životnost. Vzhledem k tomu, že baterie ve vašem iPhone stárne, její schopnost udržet nabitý stav se pomalu zhoršuje. Stárnoucí baterie může mít také zvýšenou impedanci, což snižuje její schopnost poskytovat náhlý výboj napětí, když to vyžadují jiné komponenty v iPhone, jako je CPU a GPU. Impedance akumulátoru se také dočasně zvýší, když je vybitá nebo nízká. Baterie s dostatečně vysokou impedancí nemusí být schopna poskytnout dostatečně rychlé napětí pro iPhone v případě potřeby a Apple chrání součástky před poklesem napětí tím, že vypne zařízení.

Jak funguje funkce správy napájení od společnosti Apple?

Apple uvádí, že zkontroluje kombinaci vnitřní teploty, procentuální stav nabití a impedance baterie a pouze v případě splnění určitých kritérií iOS dynamicky řídí maximální výkon některých komponent systému, jako je CPU a GPU, aby zabránil neočekávanému vypnutí.

Má můj iPhone tuto funkci?

Apple uvedl, že funkce správy napájení se týká modelů iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus a iPhone SE se systémem iOS 10.2.1 nebo novější verzí softwaru. Tato funkce byla také rozšířena na modely iPhone 7 a iPhone 7 Plus se systémem iOS 11.2 nebo novější verzí softwaru. Veškeré starší modely iPhone tuto funkci nemají tedy iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5, iPhone 4, iPhone 4, iPhone 3G, iPhone 3G a původní iPhone ani nejnovější modely – iPhone 8, iPhone 8 Plus a iPhone X.

Jak mohu poznat, zda je můj iPhone zpomalován?

Existuje několik různých způsobů, jak to zjistit:

– Stáhněte si aplikaci Geekbench 4 z App Store a porovnejte stav svého Phone. Geekbench poskytuje komplexní sadu měřítek, které jsou konstruovány tak, aby rychle a přesně měřily výkon procesoru a paměti. Pokud má váš iPhone zřetelně nižší výsledky než průměr, mohlo by to být způsobeno tím, že funkce Apple pro správu napájení způsobuje zpomalování.

– Používejte coconutBattery: Stáhněte, nainstalujte a otevřete coconutBattery pro Mac, připojte iPhone k počítači Mac pomocí kabelu a klikněte na kartu Zařízení iOS v aplikaci. Zde si můžete prohlédnout kapacitu baterie vašeho iPhone, což znamená, že pokud je nízká, může dojít k zpomalení vašeho zařízení.

– Počkejte na aktualizaci systému iOS týkající se baterie. Začátkem roku 2018 Apple slíbil uvolnit aktualizaci iOS s novými funkcemi, které uživatelům umožňují lépe zkontrolovat stav baterie svého iPhone. To bude pravděpodobně nejjednodušší řešení.

Bude mít iPhone 8 a iPhone X nakonec tuto funkci?

Ve svém prohlášení vydaném 20. prosince Apple uvedl, že plánuje přidání podpory v budoucnu i pro další produkty a podle této definice by iPhone 8, iPhone 8 Plus a iPhone X tuto funkci nakonec mít mohly. Ale článku s názvem „Baterie a výkon iPhone“, který vyšel 28. prosince, Apple pouze uvedl: „V budoucnu budeme i nadále zlepšovat naši funkci správy napájení,“ takže nakonec není vůbec jasné, zda iPhone 8, iPhone 8 Plus, a iPhone X budou mít tuto funkci.

Je iPhone stále zpomalován?

Apple nezpomaluje trvale starší telefony iPhone. Dokonce ani v případě, že je váš iPhone ovlivněn, omezení výkonu se děje pouze občas, když zařízení dokončí náročné úkoly. Správa napájení totiž probíhá pouze v případě, že je potřeba, a zajišťuje hladší průběh systémových úloh.

Jak dlouho Apple zpomaluje iPhony a kdy?

Apple neurčil přesně, jak dlouho zpomaluje starší iPhony, ale uvádí, že v některých případech, mohou uživatelé zaznamenat například delší trvání spouštění aplikací, nižší frekvenci snímků a mírně nižší hlasitost reproduktorů. Mobilní, GPS a lokalizační služby nejsou ovlivněny.

Výňatek z dokumentu Apple iPhone a Battery Performance:
V některých případech uživatel nemusí zaznamenávat žádné rozdíly v denním výkonu zařízení. Úroveň vnímání změny závisí na tom, kolik náročných úloh je požadováno pro konkrétní zařízení.

Uživatel může tedy zaznamenat problémy jako například:

– Delší trvání spuštění aplikace
– Nižší frekvence snímků
– Stmívání podsvícení (které lze v ovládacím centru změnit)
– Nižší hlasitost reproduktorů až o -3 dB
– Postupné snížení počtu snímků v některých aplikacích
– V nejvíce extrémních případech může být blesk fotoaparátu zakázán
– Aplikace běžící na pozadí mohou vyžadovat opětovné načítání při spuštění

Funkce, které nejsou ovlivněny jsou:

– Kvalita celulárních hovorů a výkonnost sítí
– Zachycená kvalita fotografií a videa
– výkon GPS
– Přesnost umístění
– Senzory jako gyroskop, akcelerometr, barometr
– Apple Pay

Existuje způsob, jak vypnout funkci správy napájení v mém iPhone?

Momentálně ne. Jediným způsobem, jak zabránit funkci správy napájení je zabránit instalaci iOS 10.2.1 nebo iOS 11.2 v závislosti na tom, který iPhone máte, ačkoli mnoho zákazníků již tuto aktualizaci má a není možné přejít zpět.

Opravdu Apple úmyslně zpomaluje starší modely iPhone?

V dopise zákazníkům Apple uvedl, že funkce správy napájení je skutečně navržena tak, aby co nejvíce prodloužila životnost staršího iPhone. Záměry společnosti Apple jsou ve skutečnosti naprosto opačné. „Nikdy bychom neudělali nic, co by záměrně zkrátilo životnost jakéhokoli produktu společnosti Apple, nebo abychom uživatelům znemožnili produkt používat. Naším cílem bylo vždy vytvářet produkty, které naši zákazníci milují a jsou s nimi spokojeni, a proto je důležité aby iPhone vydržel co nejdéle.“, uvedl Apple.
Zda se zákazník rozhodne věřit, je jeho volbou, ale neexistují žádné důkazy, které by naznačovaly, že funkce správy napájení společnosti Apple je určena k jinému účelu, než aby se zabránilo neočekávanému vypnutí zařízení iPhone.

Proč se tedy Apple omluvil?

Apple se omluvil, protože o změnách správy napájení zavedených v iOS 10.12.1 mohl dát lépe vědět. Tato funkce nebyla uvedena v poznámkách ke zprávě o aktualizaci a ve výroku vydaném v únoru 2017 se společnost Apple pouze nejasně zmínila o vylepšení, která byla provedena, aby se zabránilo neočekávaným vypnutí přístroje.

Jsou ovlivněny další produkty Apple: iPad, Mac, Apple TV?

Apple uvedl, že funkce správy napájení se týká pouze vybraných modelů iPhone uvedených výše. V současné době neexistují žádné důkazy, které by naznačovaly, že se tato funkce rozšíří i na další zařízení Apple, včetně iPadu, iPod, Mac, Apple Watch nebo Apple TV.

Proč se o tom mluví nyní, když byl iOS 10.2.1 vydán téměř před rokem?

Když byl iOS 10.2.1 veřejně vydán, v poznámkách k verzi se nejasně zmínilo, že aktualizace softwaru obsahuje obecné opravy a vylepšení chyb. Stejně tak, když společnost Apple vydala prohlášení, které tvrdí, že iOS 10.2.1 vedlo k významnému snížení počtu vypnutí modelů iPhone 6 a iPhone 6s, stále se zmínilo pouze o zlepšení, které mělo za následek snížení vypnutí.

Výrok společnosti Apple v únoru 2017:
„V iOS 10.2.1 provedla společnost Apple vylepšení pro snížení výskytu neočekávaných vypnutí, který se týkal několika uživatelů. iOS 10.2.1 již obsahuje více než 50% aktivních zařízení a diagnostické údaje, které jsme obdrželi od upgradu, ukazují, že u tohoto malého procenta uživatelů, kteří zažili tento problém, vidíme více než 80% zlepšení u iPhone 6 a přes 70% zlepšení na iPhone 6.“

Apple přijal stížnosti několik týdnů poté, co uživatel společnosti Reddit prohlásil, že výkonnost jeho iPhone 6s výrazně vzrostla po výměně baterie zařízení, což znova vyvolalo teorii o ohledně záměrného zpomalení starších modelů iPhone.

Jaké jsou další plánované kroky společnosti Apple?

Ve svém omluvném dopisu za nedostatečnou informovanost uvedla společnost Apple tři kroky, které podnikne s cílem řešit obavy zákazníků a znovu získat důvěru každého, kdo by mohl mít pochybnosti o záměrech společnosti. Za prvé, Apple snížil cenu náhradních baterií, které nemají záruku pro každého zákazníka s iPhone 6 nebo novějším. Sleva je k dispozici po celém světě od dnešního dne do konce roku 2018, přičemž ceny se liší podle místních měn. Dále začátkem roku 2018 Apple slíbil, že uvolní aktualizaci iOS s novými funkcemi, které uživatelům umožní lépe vidět stav baterie.

Jak mohu vyměnit baterii iPhone?

Přejděte na stránku Kontaktovat podporu společnosti Apple, klikněte na odkaz Zobrazit produkty, přihlaste se ke svému Apple ID, vyberte typ vašeho iPhone a klikněte na Baterie, napájení a Nabíjení a potom na Výměnu baterie. Po dokončení výše uvedených kroků byste měli mít k dispozici možnosti, díky kterým budete moci váš iPhone zanést do Apple Store nebo autorizovaného poskytovatele služeb Apple, odeslat zařízení do Apple Repair Center nebo obojí.

Pokud se rozhodnete jej přivést, budete vyzváni k naplánování schůzky u nedalekého Apple Store nebo autorizovaného poskytovatele služeb Apple. Pokud obchod nebo servisní středisko, které jste navštívili, má náhradní baterie na skladě, opravy by mohly trvat jen několik hodin, jinak by to mohlo trvat 3-5 pracovních dnů. Pokud se rozhodnete jej zaslat poštou, budete vyzváni k vyplnění poštovních a fakturačních údajů za zaplacení poplatku za výměnu baterie plus nákladů na dopravu a místních daní. Krátce poté společnost Apple zašle poštou obálku s adresou, do níž svůj iPhone vložíte a odešlete.

Apple uvádí, že proces výměny baterií trvá přibližně 5-9 pracovních dnů, to se ale může lišit. Pokud si zvolíte tuto možnost buďte připraveni že nějaký čas budete bez vašeho iPhonu.

Musí špatnou baterii ukázat diagnostický test, aby byl nárok na zlevněnou výměnu baterie?

Zákazníci s iPhone 6 nebo novějšími mohou požádat o tuto zlevněnou baterii bez ohledu na diagnostický výsledek.

Již jsem baterii koupil v minulosti, mám nárok na zpětné vrácení peněz?

Zákazníci mohou mít nárok na vrácení peněz, pokud zaplatili za opravu nebo výměnu baterie za standartní cenu. Jinými slovy, pokud jste zaplatili za výměnu baterie v iPhone 6 nebo novějších standartní cenu, měli byste kontaktovat podporu společnosti Apple a požádat o zpětné vrácení peněz. Společnost Apple může vyplatit pouze náhradu pokud jste výměnu zahájili 14. prosince a později. Pro více podrobností vám doporučujeme kontaktovat podporu společnosti Apple.

Jak mohu kontaktovat podporu společnosti Apple?

Navštivte stránku podpory společnosti Apple (kliknutím zde), kde můžete oslovit specialisty telefonicky, pomocí online chatu nebo e-mailem nebo můžete naplánovat schůzku Genius Bar v obchodě Apple. Apple také provozuje účet podpory na Twitteru.

Zdroj: macrumors.com