Společnost Google začala rozšiřovat svůj nástroj Google Lens na více mobilních zařízení, včetně telefonů značky Pixel, čímž tuto funkci zpřístupňuje uživatelům aplikace Google Photos v systému Android.



Nástroj Google Lens, který byl oznámen na Mobile World Congress, je zpřístupněn v aktualizaci aplikace pro Android Google Photos, které jsou vydávány postupně. Stejně jako u verzí pro Pixel bude nástroj také dostupný prostřednictvím Google Assistent, ačkoli ne všechny zařízení Android budou moci tuto funkci používat. Vyhledávací gigant potvrdil, že nástroj bude přidán do služby Google Photos pro iOS během kongresu Mobile World Congress, ale neurčilo, kdy očekávat jeho příchod, kromě toho, že přijde brzy, jak uvedl na Twitteru.

Google Lens je funkce vyhledávání, která vychází z dřívějšího úsilí Google Goggles, která využívá rozpoznávání snímků k získání více informací o položkách na fotografii. Pokud objeví orientační bod, jako je budova nebo obchod, nabídne další podrobnosti, které se obvykle nacházejí na kartě vycházející z běžných vyhledávání Google, včetně otevírací doby a stručného popisu budovy. Nástroj může také provádět detekci textu na obrázku, který lze extrahovat a používat k jiným účelům, například kopírování slov do dokumentu v jiné aplikaci.

Google Lens dokonce zahrnuje možnost vytvářet kontakt z fotografie vizitky a automaticky vyplnit údaje zobrazené na kartě. Zatímco Apple v současné době nabídl vyhledávání na základě obrázků v Siri, iPhone obsahuje některé podobné prvky ve své vlastní aplikaci Fotky, kde je technologie rozpoznávání objektů, která umožňuje vyhledávat místa, identifikované osoby a dokonce i objekty, které nebyly dříve identifikovány uživatelem.

Zdroj: appleinsider.com