Společnost AliveCor, která vyrábí EKG skupinu schválenou FDA pro Apple Watch nazývaný KardiaBand, se spojila s klinikou Mayo pro novou studii, která naznačuje, že zařízení AliveCor EKG spárované s technologií umělé inteligence dokáže neinvazivně detekovat vysokou hladinu draslíku krevi.



Druhá studie, kterou provedla Clevelandova klinika, potvrzuje i schopnost KardiaBandu přesně detekovat fibrilaci síní. Ve studiích s draslíkem používal AliveCor od Mayo Clinic více než 2 miliony EKG od roku 1994 do roku 2017, spárovaných se čtyřmi hodnotami draslíku v sérii a daty z přístroje EKG smartphone AliveCor, aby vytvořili algoritmus, který dokáže úspěšně rozpoznat hyperkalemii, aka vysoký draslík, rozsah citlivosti mezi 91 a 94 procenty.

Vysoký draslík v krvi je známkou několika zdravotních stavů, jako je městnavé srdeční selhání, chronické onemocnění ledvin a diabetes, a může být také zjištěno kvůli lékům používaným k léčbě těchto stavů. Podle společnosti AliveCor je hyperkalemie spojena s „významnou mortalitou a arytmickým rizikem“, ale protože je typicky asymptomatická, často se stává nedetekovatelnou.

V současné době je jediným způsobem, jak testovat vysokou hladinu draslíku, krevním testem, který se AliveCor snaží změnit pomocí nové neinvazivní monitorovací funkce.

AliveCor říká, že technologie AI použitá ve studiích by mohla být prodávána prostřednictvím KardiaBand pro Apple Watch, aby pacienti mohli lépe sledovat jejich zdraví. Gundotra, generální ředitel společnosti AliveCor, uvedl, že společnost je „na cestě ke změně způsobu, jak může být detekována hyperkalemie“ pomocí produktu, jako je Apple Watch.

Pro klinickou studii v Clevelandu se kardiologové snažili určit, zda by KardiaBand pro Apple Watch mohl rozlišovat mezi fibrilací síní a normálním srdečním rytmem. Výzkumníci zjistili, že KardiaBand dokázal úspěšně detekovat Afib na úrovni přesnosti srovnatelné s lékaři interpretujícími stejné EKG. Kardiův algoritmus byl schopen správně interpretovat fibrilaci síní s 93% citlivostí a 94% specificitou. Citlivost se zvýšila na 99 procent s lékařskou recenzí nahrávek KardiaBand. 

KardiaBand, který byl k dispozici od konce loňského roku, je k dispozici na nákup od společnosti AliveCor nebo přes Amazon.com za 199 dolarů. Použití KardiaBand vyžaduje také předplatné služby premium služby AliveCor za cenu 99 USD ročně.

Poplatek Premium AliveCor spárovaný s KardiaBand nabízí oznámení SmartRhythm, neomezené čtení EKG, detekce fibrilace síní nebo normálního sínusového rytmu a neomezená historie mraků a hlášení všech EKG.

Zdroj: macrumors.com