V důsledku zastaralých výpočtových metod může iPhone společnosti Apple přispívat k zkreslenému výhledu obchodního deficitu USA s Čínou. Skutečný deficit je kolem 375 miliard dolarů, informovala agentura Reuters ve středu.



V loňském roce přidaly iPhone 7 a 7 Plus na vlastní účet zhruba 15,7 miliardy dolarů k deficitu, což je asi 4,4 procenta – problémem však je, že toto číslo zahrnuje většinu výrobních nákladů telefonů, když ve skutečnosti pocházejí komponenty telefonu z celého světa. Firmy jako Foxconn a Pegatron zpracovávají pouze montáž – což se odhaduje na 3 až 6 procent výrobních nákladů.

Instituce jako Světová obchodní organizace zvažují alternativní výpočty k nápravě situace, uvedl Reuters. Vedoucí asijského výzkumu společnosti Oxford Economics, Louis Kuijs, tvrdí, že v roce 2017 byl deficit USA s Čínou jen 239 miliard dolarů, což je o více než 36 procent méně, než bylo normálně požadováno.

Americký prezident Donald Trump vyhrožoval zavedením sazeb do Číny, které – v závislosti na jejich rozsahu – by mohly mít vliv na Apple a jeho dodavatele, a to jak uvnitř, tak mimo zemi. Dovoz zařízení Apple by mohl být dražší, což by ovlivnilo jeho objednávky a spotřebitelské ceny. Někteří dodavatelé by mohli ztratit svoji práci, zejména pokud se společnost Apple rozhodne přejít na společnosti bez navýšených sazeb.

Zdroj: appleinsider.com