Světoznámy DJ Moby má předpokládané čisté jmění okolo 32 milionů amerických dolarů. Podle jeho vlastních slov to ale mohlo být mnohem více. Proč? Hudebník ve svém nejnovějším rozhovoru pro magazín The Guardian zmínil, že pomohl Applu k vytvoření iPodu i iPhonu.



Moby byl v rozhovoru především kvůli jeho novému albu. Při této příležitosti se však také zmínil, že byl několik let napřed a sám jako první navrhl přenosný přehrávač iPod a také popsal zařízení vše v jednom, které se později stalo iPhone (Jobsova slavná hláška – webový prohlížeč, telefon a přehrávač dohromady).

Moby začal při spuštění iTunes Applu vysvětlovat, že Apple bude potřebovat skutečný MP3 přehrávač. I přes to, že předešlé podobné zařízení – Newton bylo velké selhání, Moby trval na svém. O dva roky později jej pozvali do hotelového pokoje v New Yorku a zaměstnanci Applu mu tam předali první iPod se slovy „Steve chtěl, aby jsi měl tohle“. Moby v tu chvíli pohotově reagoval se slovy: „A víte, že jednou na tom bude fotoaparát a mobilní telefon?“. V té době se však prý zaměstnanci jeho nápadu smáli s myšlenkou, že něco takového nikdy nebude možné. A to je podle něj příběh, jak vynalezl iPhone.

Podle článku Moby tuto skutečnost veřejně nerad říká, neboť by mu to lidé neuvěřili. Moby se mimo jiné objevil také v původním propagačním videu při představení prvního iPodu. Podívat se na něj můžete níže.

Zdroj: cultofmac.com