Tento týden jsme vás informovali o novém nástroji umožňujícím dostání se do zašifrovaného iPhonu nebo jiného iOS zařízení. Celý článek si můžete přečíst zde. Americká společnost Grayshift nabízela na prodej nástroj GrayKey, díky kterému slibuje přístup do šifrovaného iPhonu. A jeden takový nástroj si už zakoupila policie v americké Indianě.



Jak informoval magazín Motherboard tento pátek, v protokolu o zakoupení z 21. února 2018 se můžeme přesvědčit, že Indianská státní policie koupila jednu jednotku GrayKey za přibližně 500 dolarů a navíc zakoupila roční licenci pro 300 pokusů o přístup za 14 500 dolarů. Pro připomenutí – společnost Grayshift prodává dvě varianty tohoto nástroje. Levnější za 15 000 dolarů vám nabídne 300 pokusů o přístup a dražší je potom bez omezení. Indianská státní policie tedy obdržela 500 dolarovou slevu na svůj první rok.

Emaily zprostředkované magazínem Motherboard ukazují, že policie byla extrémně dychtivá po získání tohoto nástroje. „Toto je NALÉHAVÁ žádost o poskytnutí předmětu. Nutně jej potřebujeme pro usvědčení vinných v aktuálních případech“ bylo napsáno v jednom z emailů z 20. února. V jednom z dalších dokumentů se zase píše, že bude Indianská policie používat tento nástroj pro všechny případy od vražd, po případy spojené s dětmi a jejich obtěžováním, kdy zločinci nebudou chtít poskytnout přístup k jejich datům dobrovolně.

Největší výhodou nástroje GrayKey je cena. Ačkoliv se může zdát cena 15 000 dolarů pro běžného smrtelníka vysoká, pro státní instituci je to skoro zadarmo a vezmeme-li v potaz, že v minulosti se podobné nástroje prodávaly i za 200 000 dolarů za kus, tato cena je extrémně příznivá. FBI dokonce v minulosti zaplatilo okolo 1 milionu dolarů za přístup do iPhonu 5c střelce ze San Bernardina.

Apple je však vždy schopen opravit tyto nedostatky v systému, které umožní nějakému z takovýchto nástrojů fungovat. Apple si vždy zakládal na bezpečnosti svých zařízení a na vysoké bezpečnosti svého šifrování. Proto se dá předpokládat, že hned jakmile se Applu podaří zjistit princip funkce, v další významné verzi iOS tomuto nástroji utne podporu.

Zdroj: appleinsider.com