Vzácný prototyp Macintoshe, který byl kdysi zachráněn z odpadkového koše, byl nedávno prodáno za více než 10.000 dolarů (207.000,- Kč) přes eBay. Vítězný uchazeč si koupil přenosný laptop Macintosh Portable M5126. Nabídka začala na 99 centech (20,- Kč).



M5126 je aktuálně znovu dražen na eBay a cena přesahuje v době psaní článku 313.000,- Kč a do konce aukce zbývají 3 dny. Macintosh se chlubí tím, že je podsvícen a plně funkční. Chybí však jeho sériové číslo.

Vlastník Hap Plain je dobře známý v historických kruzích, protože vlastní nejkomplexnější sbírku prototypů Applu. Jeho sbírka obsahuje i dva vzácné prototypy prvního iPhonu, každý s jiným operačním systémem, který byl pravděpodobně zpracován spoluzakladatelem Applu Stevem Jobsem.

Plain získal Macintosh od inženýra z vývojového týmu pro notebooky a dostal se na trh v roce 1991. Jeho kolega, který opustil Apple údajně hodil tento prototyp tehdy do koše. Inženýr ho vyndal a předal novému majiteli, který je po více jak 25 letech prodáván. Jedná se přitom o jeden ze čtyř kusů na celém světě.

Zdroj: cultofmac.com