Apple se snaží vyrábět více komponentů pro svoje zařízení. Většina těchto komponentů jsou v tomto okamžiku čipy, ale existují stále větší důkazy, že by Apple nakonec mohl vyrobit mnoho svých vlastních komponentů, což by mohlo ukončit jeho závislost na mnoha dodavatelích.



Baterie

Začátkem tohoto roku bylo oznámeno, že společnost Apple vedla diskuse s kobaltovými horníky, aby zajistila dlouhodobou dodávku kovu. Především se kobalt používá při výrobě lithium-iontových baterií. A zatímco Apple mohl prostě chtít jenom větší kontrolu nad dodavatelským řetězcem, existuje i jiná možnost. Jak již víme, Apple pravděpodobně chce vyrábět co nejvíce vlastních komponentů. Neexistuje tedy žádný důvod, proč by to nemohly být zrovna baterie. Zatímco se jedná čistě o spekulaci, navrhovaná a vyrobená baterie společnosti Apple by mohla umožnit skvělou kontrolu nad komponenty, které jí způsobily potíže.

Displeje

Zprávy v poslední době naznačují, že Apple navrhuje vlastní MicroLED displeje v tajném zařízení v Kalifornii. To je velká zpráva pro průmysl – a zatímco Apple bude používat nejprve displeje pro Apple Watch, má mnohem větší plány. Apple by se mohl velmi dobře přesunout do výroby displejů pro své další produkty. Vezměme v úvahu, že Apple zcela spoléhá na Samsung pro OLED displeje na iPhone X. Apple má svůj zájem na tom, aby tomu tak již nebylo.

Koprocesory

Začátkem tohoto roku společnost Bloomberg uvedla, že Apple plánuje v letošním roce vybavit několik zařízení MacBook a Mac svými vlastními koprocesory T-série. Nyní pouze MacBook Pro s dotykovým panelem a iMac Pro jsou vybaveny vlastními čipy, takže tento krok by seznam rozšířil. Zpočátku budou kopocesory využívat jen některé funkce – čip T2 na iMac Pro se zabývá řízením a zabezpečení napájení, zatímco čip T1 v MacBook Pro řídí dotykovou lištu. Ale tento krok by mohl být náznakem budoucích plánů společnosti Apple.

Mac a MacBook CPU

Předpokládá se, že několik modelů Mac a MacBook v letošním roce by mohlo obsahovat tzv. koprocesor T3. Ale mnozí analytici a tržní pozorovatelé věří, že je jen otázkou času, kdy Apple navrhne a vytvoří pro své počítače celou centrální procesorovou jednotku (CPU). To by byla velká změna. V současné době společnost Intel vyrábí procesory v podstatě pro všechna zařízení Mac. Ale poslední zprávy o zranitelnosti a vlastní přání Apple vytvořit vlastní komponenty by mohly vést k vlastnímu čipu Apple. Pro Intel by to znamenalo ztrátu pátého největšího zákazníka. Pro spotřebitele to může znamenat efektivnější a bezpečnější platformu Mac.

Rozšíření nabídky čipů

V loňském roce dvě samostatné zprávy naznačily, že společnost Apple vytvoří své vlastní čipy pro správu napájení a grafické procesory (GPU). Není divu, že tato zpráva nepotěšila předchozí dodavatele těchto komponentů. Pokud jde o GPU, Apple již vybavil své zařízení iPhone 8 a iPhone X vlastními grafickými jednotkami. Analytici předpovídají že vlastní čipy Apple by se mohly objevit v iPhonu již příští rok.

Zdroj: idropnews.com