V dubnu ruská vláda zakázala zabezpečené zasílání zpráv společnosti Telegram a tento měsíc byl Apple požádán, aby jej z App Storu úplně odstranil, protože existuje potenciál teroristické komunikace prostřednictvím aplikace. Telegram totiž odmítl umožnit Rusku číst uživatelské zprávy. Jak se to odvíjí, CEO společnosti Telegram Pavel Durov zveřejnil informace pro uživatele ve snaze vysvětlit, proč některé funkce „nepracují správně pod iOS 11.4„.



Podle Durova Apple „zabraňuje“ aktualizaci aplikace Telegram v globálním měřítku od doby, kdy v dubnu zakázalo Rusko tuto aplikaci. Durov říká, že se jeho společnost rozhodla udělat „jedinou možnou věc“ a ​​odmítla poskytnout Rusku dešifrovací klíče pro přístup k uživatelským zprávám, „zachovávající právo soukromí našich uživatelů v problémové zemi„.

Pokračoval tím, že řekl: „Bohužel, Apple se s námi nestýká.“ Generální ředitel říká, že omezení Applu aplikace Telegram se datuje do poloviny dubna a zatímco Rusko představuje malou podmnožinu uživatelské základny (7%), akce společnosti Apple ovlivňují všechny uživatele Telegramů po celém světě. Z tohoto důvodu společnosti chybí termín pro splnění požadavků GDPR pro uživatele v Evropské unii. 

Telegram nyní nemůže nabídnout úroveň bezpečnosti a ochrany soukromí a nedostatek aktualizací by mohl platformu vystavit vyššímu riziku zranitelnosti. Samotný Apple se k celé situaci ještě oficiálně nevyjdářil.

Vláda v Rusku dříve vyhrožovala zákazu Telegramu už minulé léto poté, co bylo opakované úsilí o získání více informací o společnosti ignorováno. Zatímco zdánlivě neškodný, požadavek Ruska o „formulář s informacemi“ o Telegramu by efektivně přidal společnost do registru státních regulátorů a dále požadoval, aby Telegram uchovával uživatelské zprávy a vývojáři sdílely šifrovací klíče s ruskými úřady v případě, že by o to Rusko požádalo. Podobné požadavky se datují do roku 2014. 

Telegram Messenger pro iOS byl naposledy aktualizován dne 24. března 2018.