Po předchozím odebrání aplikací s neplatnými VPN z čínského App Store Apple nyní stahuje aplikace VoIP, které využívají rámec CallKit. Aplikace VoIP poskytují hlasové služby přes internet (VOIP znamená Voice over Internet Protocol).



Čínské Ministerstvo průmyslu a technologie požádalo, aby byl CallKit deaktivován pro každou dostupnou aplikaci v App Store v Číně. Společnost požaduje, aby vývojáři provedli příslušné změny a znovu předložili jejich aplikaci ke schválení. WeChat, nejpopulárnější aplikace v Číně, již odstranila funkci CallKit ze své aplikace pro iOS, snad v očekávání nastávajících změn. Čínská vláda by mohla být znepokojena tím, že CallKit učiní pro bezpečnostní agentury těžší odposlouchávání volání. CallKit byl uveden v iOS 10 téměř před dvěma lety. Služba CallKit poskytuje standardní telefonní rozhraní aplikace Telefon a pracuje se všemi komunikačními aplikacemi se službou VoIP.

Není to poprvé, kdy Apple odstraňuje aplikace z čínského App Store. Minulý listopad oznámilo ministerstvo veřejné bezpečnosti společnosti Apple první oznámení, že řada VoIP aplikací neodpovídá místním zákonům. V důsledku toho odstranila řadu neoprávněných aplikací z čínského App Store, včetně Skype. Dříve v roce 2017 společnost odstranila nelicencované aplikace VPN, aby splňovala nové vládní předpisy. „V Číně jsme museli odstranit některé aplikace VPN, které nesplňují nové předpisy,“ vysvětlila firma. A na začátku roku 2018 Apple musel převést data iCloud na čínský server.

Zdroj: idownloadblog.com