Společnost Apple zrušila své plány na vybudování datového centra v Irsku kvůli neustálým zpožděním procesu schvalování. Apple se snažil získat datové centrum ve výši 1 miliardy dolarů v okrese Galway.



Proces schvalování byl ale zpomalen od jednotlivců a organizací, které vyzdvihovaly problémy ochrany životního prostředí. Ti tvrdili, že datové centrum by mohlo mít negativní dopad na místní populaci zvířat, a také se objevily potenciální problémy s povodněmi na sousedním golfovém hřišti. V říjnu roku 2017 Apple konečně získal schválení výstavby Irským nejvyšším soudem poté, co odvolání dvou osob proti rozhodnutí bylo zamítnuto. Ti se však rozhodli svůj případ poslat k nejvyššímu soudu v zemi, a zatímco toto slyšení mělo pokračovat ve čtvrtek, zdá se, že se Apple již rozhodl vzdát svého boje o získání datového centra.

Rozhodnutí Apple zrušit své plány je pro irskou vládu rána. Ta se snaží oživit ekonomiku země prostřednictvím zahraničních investic. Podle agentury Reuters je stát v procesu změny svých plánovacích zákonů, aby zahrnoval datová centra jako strategickou infrastrukturu, která by jim umožnila rychleji projít plánovacími procesy. „Neexistuje žádný pochyb o tom, že rozhodnutí Apple je velkým zklamáním, zejména pro Athenry a západní Irsko,“ uvedl ve svém prohlášení irský ministr pro podnikání Heather Humphreys.

 

Zdroj: macrumors.com