V tomto článku si povíme něco o tom, co je lepší na správu fotografií. Fotky Google a nebo iCloud Photo Library? Pokud používáte macOS a iOS, je pro vás iCloud Photo Library výhodnější. Je to totiž nativní služba.



Váš fotoaparát je přímo napojen na iCloud Photo Library. Pokud pošlete fotografii do nějaké aplikace, například na Instagram, uvidíte všechny vaše fotky. Pokud budete chtít použít program pro úpravu fotek třetí stranou, můžete tak udělit přístup do celé knihovny. Jakékoli úpravy se synchronizují všude. Hlavním mínusem je cena. Pouze 5 GB je zdarma, většina lidí si zaplatí za ukládání snímků. Další slabinou je absence nastavení Cloud Photo Library pro celou rodinu.

Co se týče Fotek Google, obě služby se zrcadlí. Fotky Google sice mají placený plán, ale plán zdarma je mnohem výhodnější. Ve volném plánu jsou fotografie komprimovány. Pokud je tedy fotografie větší než 16MP, bude velikost snížena na 16MP. Videa nad 1080p budou snížena na 1080p, a to s vysokým rozlišením.

Obrovskou výhodou Google je, že můžete sdílet celou knihovnu s druhými lidmi. Největším negativem Fotek Google je problém s ochranou osobní ochranou. Sdílet celé knihovny, když Google vydělává reklamami? Navíc chybí nativní aplikace na ploše. Fungovat můžete pouze na webovém rozhraní, které sice funguje dobře, ale ve srovnání s aplikacemi pro stolní počítače to není žádný zázrak.

Jak vidíte, obě služby mají své klady i zápory a bodují v opačných sférách. Doporučuje se tedy používat obojí.

Zdroj: 9to5mac.com