V úterý tohoto týdne se udála vývojářská konkurence Google I/O. Google se na této konferenci mimo jiné pochlubil i novinkami souvisejícími s Google Assistantem, tedy umělou inteligencí, jako například Siri.



Kromě toho, že se stane asistent od Googlu ještě chytřejším (a vybuduje tak ještě větší rozdíl mezi zaostalou Siri) dostane i jedno zajímavé vylepšení, které by mohlo zajímat třeba právě obyvatele České republiky. Google totiž plánuje významné rozšíření svého asistenta do několika nových zemí a jazyků. Do konce roku by chtěl Google podporovat svého asistenta v 80 zemích a 30 různých jazycích.

No a jednou z těch zemí je i Česká republika. Ačkoliv se o ní samozřejmě Google na konferenci přímo nezmínil, na mapě, kterou během prezentace je jasně vidět modře, stejně jako všechny ostatní země, do kterých se má Google Assistant letos dostat. Google již nyní podporuje svého asistenta na více než 500 milionech zaízních a mezi těmito zařízeními jsou i automobily, přičemž jej implementuje hned 40 automobilek ve více než 5 000 kompatibilních automobilech.

Konečně to tak vypadá, že se Česká republika dočká plnohodnotného hlasového asistenta. A když to nebude Siri. Tak alespoň Google Assistant. Přeci je jen k dispozici skrze aplikaci Google. Asistent v češtině již nyní dokáže reagovat na základní otázky typu „Jaké bude zítra počasí“, nicméně je jeho funkčnost v Českém jazyce skutečně omezená. Je tak příjemné vědět, že je asistent na cestě a dočkáme se jej již v průběhu tohoto roku.

Zdroj: engadget.com