Před chvílí jsme vás na Apple Novinkách informovali o skutečnosti, že Google Assistant dorazí do Česka již v průběhu tohoto roku. Google se však kromě toho na své vývojářské konferenci Google I/O podělil i o možná zajímavější věc. Jmenuje se Google Duplex a změní každý váš den.



Google se totiž na základě několikaletého výzkumu a sbírání dat, neboli strojového učení rozhodl udělat jednu z nejzajímavějších a zároveň nejstrašidelnějších věcí vůbec. Asistent se totiž dokáže tvářit jako člověk a zavolat za vás například do kadeřnictví, nebo do restaurace. To bude užitečné v tom případě, kdy podnik, do kterého se chystáte zavolat nenabízí internetovou rezervaci a vy nemáte čas, nebo náladu vyřizovat vše potřebné telefonicky.

Google na své konferenci ukázal hned dva příklady a výsledky jsou opravdu úžasné, byť trochu strašidelné. Vezmeme-li totiž v potaz, že osoba na druhé straně vůbec nepozná, že nemluví s člověkem, může to být trochu odstrašující. Na druhou stranu, pokud by se asistent na začátku hovoru představil „Hey, Google Assistant here“, neboli „Zdravím, tady Google Assistant“ dost lidí by se pravděpodobně ani neobtěžovalo hovor řešit.

S tím souvisí i další problém, který mě osobně dost zajímá. A tím je řešení problémů. Zvláště při rezervaci totiž můžou vzniknout situace, kdy prostě požadovaný termín není volný. Nebo přímo situace, kterou Google demonstroval. Restaurace rezervuje pouze pro skupiny o několika lidech, ale uživatel chtěl zarezervovat stůl pro 3. Asistent se ve videu zachoval velice profesionálně, zeptal se, jestli bývá restaurace vytížená tou dobou a jestli si tedy sednou bez rezervace. Je to ale skutečně to, co uživatel chtěl?

Asistent od Googlu by se v režimu Duplex do konce roku měl naučit i další zajímavosti. Těmi by měly být například umění ocenit za slušné chování, například děti za to, že se k asistentovi nechovaly hrubě. Na videa z konference se můžete podívat níže.

Zdroj: engadget.com