Na Vídeňské vývojářské konferenci We Are Developers se dnes mimo jiné objevil i Ilya Grigorik, který je vývojářem Googlu zodpovědným za optimalizaci prohlížeče Chrome.



Ilya se na konferenci rozpovídal o nezabezpečených webech, tedy webech využívajících pro komunikaci protokol HTTP. To zjednodušeně znamená, že veškerá síťová komunikace mezi vámi a koncovým serverem je nešifrovaná a tím pádem jednoduše zachytitelná počítačem s vhodným softwarem (např. Wireshark) připojeným do stejné sítě. Google se již v minulosti snažil poskytovatele webů tlačit do používání protokolu HTTPS, který celou síťovou komunikaci šifruje. Teď se ale prý rozhodne ještě přitvrdit.

Podle samotného Grigorika přepnutí na HTTPS protokol nepřináší jen zvýšenou bezpečnost, ale často také modernizaci infrastruktury serveru. Chrome nově začne ve verzi 68 weby bez HTTPS označovat jako nezabezpečené. V následujících verzích se dokonce všechny nezabezpečené weby budou zobrazovat červeným nápisem „nebezpečné“. Přesné datum takové aktualizace však zatím není známo. Ačkoliv se může zdát, že se jedná o velice nenápadnou změnu, ve výsledku to může znamenat opravdu agresivní krok, který může spoustě webům celkem zavařit. Je totiž potřeba brát v úvahu tržní podíl Chromu.