Jednou z největších výhod App Storu je nutnost aplikace nejdříve schvalovat ze strany Applu. Ačkoliv i přes kontrolu občas nějaká aplikace proklouzne, počet potenciálně nechtěných aplikací je výrazně menší, než v případě konkurenčního Androidu a jeho obchodu Play. Tam totiž na nejen zbytečné, ale také nebezpečné aplikace narazíte velice jednoduše.



Google však nedávno ve svém obchodě provedl čistku – odstranil aplikace, které obsahovaly malware a byly tak nebezpečné. Úsměvná je však situace, která vznikla krátce po tom. Vývojáři totiž nebezpečné aplikace nahrálu do Google Play znovu, jen pod jiným účtem vývojáře a jiným názvem. Nebezpečný kód přitom zůstal naprosto totožný.

Podařilo se to pravděpodobně díky tomu, že jsou aplikace naprogramovány tak, aby se první čtyři hodiny po nainstalování tvářily jako doplňky pro produktivitu – jak jsou i ostatně označeny v obchodu Play – ale až po čtyřech hodinách začaly zobrazovat otravný Adware, ze kterého následně útočníci vydělávají. Google tuto situace nekomentoval, nicméně se nedávno pochlubil, že jejich automatický mechanismus pro detekci podezřelých aplikací dokáže takto odhalit až 99% všeho malwaru. Takže asi chyba lávky.

Zdroj: engadget.com