Tento pátek začalo platit nové nařízení EU týkající se ochrany osobních údajů. Nejspíše jste o něm již slyšeli jako o GDPR. Celé nařízení zkomplikovalo život desetitisícům společností působících v zemích EU. Některé weby pouze omezují zobrazovaný obsah a požadují po uživateli souhlas s podmínkami pro nakládání s osobními daty, jiné se naopak rozhodly, že jim to za to trápení nestojí a přístup blokují úplně.



Jedním z takových webů, kde došlo k úplné blokaci je například server Los Angeles Times. Pro návštěvníky z EU jsou však nepřístupné i další weby společnosti vlastnící LA Times, tedy například New York Daily News, Chicago Tribune, atd… Jediné, co návštěvníci uvidí při návštěvě těchto webů je text vysvětlující, že web je v současné době nedostupný ve většině evropských zemích a že se pracuje na novém řešení.

Na druhé straně například server USA Today stále přístup evropským uživatelům nabízí, jenom v omezené míře a bez reklam založených na využívání osobních dat. Lišta v horní části stránky upozorňuje na skutečnost, že se jedná o odlišnou verzi webu upravenou pro EU, přičemž následuje vysvětlení, že stránka neshromažďuje žádná osobní data. Ostatní weby, jako například The Washington Post, po uživatelích nejprve vyžadují svolení se způsobem zpracování osobních dat a až následně přístup na web povolí.

Zdroj: www.cnet.com