Rusko nyní oslovuje Apple, aby pomohl při blokování aplikace Telegram. Aplikace pro zasílání zpráv je v zemi velmi oblíbená pro poskytování šifrovaných komunikačních služeb typu end-to-end.



Telegram však odmítl nabídnout backdoor přístup pro Federální bezpečnostní službu (Federal Security Service), který tvrdí, že telegram umožňuje různým zločincům, teroristům a extremistům bezpečnou službu zasílání zpráv. Po tomto odmítnutí zahájilo Rusko v dubnu celostátní zákaz aplikace. Roskomnadzor dnes uvedl, že se Rusko obrátilo na Apple s požadavkem, aby výrobce iPhone přestal nabízet Telegram v App Store ruským uživatelům. Zprávy naznačují, že agentura také požádala Apple, aby zablokoval oznámení pro uživatele aplikace Telegram v Rusku. Apple má jeden měsíc pro odstranění aplikace z App Store.

„Poslali jsme jim legálně závazný dopis a čekáme na jejich právně závaznou odpověď,“ řekl ředitel Roskomnadzor Alexander Zharov. „Vzhledem k tomu, že Apple, stejně jako jiné nadnárodní firmy, je společností s vysokým stupněm byrokracie, očekáváme odpověď během jednoho měsíce,“ dodal. „Prozatím bych nechtěl předpovídat další akce,“ řekl Zharov na otázku, jaké kroky budou podniknuty, pokud Apple nebude chtít aplikaci odstranit. Rusko zaslalo první podání žádosti o odstranění aplikace Telegram z App Store a Google Play 17. dubna. Roskomnadzor uvedl, že se společností Google probíhají diskuse o smazání. Zharov pro Interfax dále uvedl, že zákaz byl opodstatněný, protože aplikace byla používána k plánování teroristických útoků.

Zdroj: wccftech.com