Již nějakou dobu na povrch vyplývá další problém kryptoměn. Není jim tentokrát zvyšující cena komponent (zejména grafických karet), ale věc naprosto zásadnější pro celý svět. Je jím spotřeba elektrické energie. Těžba největší světové kryptoměny – Bitcoinu – totiž podle nejnovějších odhadů spotřebuje okolo 0,5% celosvětově vyrobené elektrické energie. A to je opravdu problém.



Dalším důležitým faktém, který je důležité zmínit je fakt, že se skutečně jedná o spotřebovanou energii pouze těžbou Bitcoinu, tedy jedné jediné kryptoměny. Ano, je to sice nejznámější a nejpopulárnější kryptoměna, ale stejně tak je zde i velké množství ostatních silných kryptoměn, třeba Ethereum.

Na začátku tohoto roku přitom odhady říkaly pouze něco okolo 0,2% energie. Zvyšující se elektrická náročnost tak vede provozovatele (nejen) Bitcoinových farem k výstavbě nových farem v lokalitách s nízkou cenou elektrické energie. Jednou z takových lokalit je například Grónsko, kde již musela místní vláda zavést nařízení zamezující výstavbě nových těžících farem.

A stejně to není všechno. Jedním z dalších problémů vzniklých při těžbě je nadbytečné teplo. Právě chlazení totiž ve výpočtech nebylo zahrnuto a počítá se tak čistě jen s výpočetním hardwarem. Energie, kterou potřebují chladící zařízení přitom vůbec není zanedbatelná. I v budoucnu lze očekávat nárůst v energetické náročnosti. V časovém okně několika měsíců totiž lze počítat s tím, že energetická náročnost na těžbu dosáhne úrovně spotřebované energie v celém Rakousku. Pokud cena kryptoměn již dále neporoste, odhadují odborníci stabilizaci situace ke konci tohoto roku.