3D Touch je funkce, která se objevila poprvé v iPhone 6s v roce 2015 a stala se součástí všech nejnovějších telefonů Apple. Ačkoli je to už nějakou dobu, existuje několik skrytých a méně zřejmých 3D gest, na které jste možná zapomněli.



V dnešním článku si ukážeme některá gesta, která byste rozhodně měli znát.

3D Touch kurzor
Kdykoli něco píšete pomocí standardní klávesnice na iPhone, pokud stisknete 3D Touch, klávesnice zmizí a přejde do trackpadu. Toto je užitečné gesto, které umožňuje provádět rychlé úpravy, aniž byste se museli dostat nahoru a klepnout na displej. Můžete jej také použít k výběru textu pro odstranění více slov, kopírování a vkládání a další účely. Toto gesto můžete použít v aplikacích Pošta, Poznámky, Zprávy a další.

Ovládací centrum
V Ovládacím centru na zařízeních se systémem iOS 11 můžete pomocí 3D Touch na téměř všech přiložených ikonách získat další možnosti kontroly a zkratky.

Některé z dostupných možností:
Wi-Fi – Použijte 3D Touch na Wi-Fi/Bluetooth a získáte další možnosti jako AirDrop a Osobní Hotspot.
Hudba – Použijte 3D Touch na možnost Hudba a objeví se další možnosti ovládání hudby jak pro iPhone, tak pro připojená zařízení, která zahrnují HomePod a Apple TV.
Jas – Použijte 3D Touch pro Jas a získejte přístup k možnosti Night Shift.
Hlasitost – Pomocí 3D Touch zobrazíte větší ovládání hlasitosti.
Svítilna – Pomocí 3D Touch zapnete svítilnu, k dispozici jsou čtyři úrovně.
Minutka – Pomocí 3D Touch zobrazíte volbu pro minutku a pomocí posuvníku určíte dobu.
Kalkulačka – Použijte 3D Touch pro zkopírování posledního výsledku.
Fotoaparát – Použijte 3D Touch pro přístup k rychlým možnostem pro fotografování nebo natáčení videa.

Stahování aktualizací aplikací
V aplikaci App Store, pokud jste použili 3D Touch, můžete aktualizovat všechny své aplikace rychlým klepnutím, které nevyžaduje skutečné otevření App Store a navigaci na kartu Aktualizace. K dispozici jsou také zkratky pro přístup k zakoupeným aplikacím, uplatnění dárkové karty nebo propagačního kódu a provedení vyhledávání.

Náhled, sdílení a ukládání fotografií
V aplikaci Fotografie, pokud použijete 3D Touch na miniaturu, můžete zobrazit náhled obrázku, aniž byste ho museli otevřít. Přejděte prstem nahoru, abyste získali přístup k možnostem kopírování fotografie, sdílení fotografie, oblíbené fotografie nebo zobrazení dalších fotografií ze stejného dne. Stejné gesto můžete použít v Safari a dalších aplikacích, které obsahují obrázky, jako jsou Zprávy nebo Pošta. Například na obrázku v Safari, přetáhněte prstem nahoru a uvidíte možnosti pro uložení obrázku do fotoaparátu nebo jeho kopírování. Stisknete 3D Touch a okamžitě přejeďte prstem.

Kompatibilní zařízení podporující 3D Touch:

  • iPhone 6s
  • iPhone 6s Plus
  • iPhone 7
  • iPhone 7 Plus
  • iPhone 8
  • iPhone 8 Plus
  • iPhone X

Zdroj: macrumors.com