Za ty roky, co používám cloudová úložiště jsem jich vystřídal velkou řadu. Skončil jsem u iCloudu, ale pouze kvůli tomu, že jsem zkrátka součástí Apple ekosystému, co ale iCloud Drivu tolik chybí a proč bych radši používal konkurenci od Googlu? Tady je několik důvodů.



  1. Pomalé webové rozhraní
    Celé webové prostředí iCloud Drivu působí jako desktopový program nešikovně předělaný do webového prostředí. Tím tak dochází zejména k tomu, že je iCloud Drive příšerně pomalý. Dále bych vytknul nešikovnou práci se soubory. Pokud totiž chcete zálohovat velké množství dat na iCloud, budete muset všechny složky zazipovat. Prostředí totiž neumí pracovat se složkami. Bylo by tak vhodné iCloud Drive od základu překopat. A tentokrát správně.
  2. Sdílené složky
    Ačkoliv se to v roce 2018 zdá neuvěřitelné, iCloud narozdíl od většiny ostatních cloudových služeb nenabízí žádnou možnost sdílet vámi nahraná data s ostatními uživateli. A to dokonce ani s uživateli iCloudu. Tento problém tak znamená, že velké objemy dat, které potřebujete někomu poslat nemůžete prostě a jednoduše poslat formou odkazu přes iCloud, ale musíte je stahovat a nahrávat na jinou konkurenční službu.
  3. Prohlížení bez nutnosti stahování
    iCloud Drive v roce 2018 neumí dokonce ani tak jednoduchou funkci, jako online přehrávání. Pokud tak chcete zobrazit obrázek, video, prohlédnout si dokument, nejdříve jej musíte celý stáhnout do počítače nebo iOS zařízení a až následně jej můžete zobrazit. Jediný soubor, který umí iCloud přehrát je zvukový soubor. A to je ještě zásluha prohlížeče. S tím vším také souvisí další problém – přehnaná doba udržování stažených souborů v zařízení. Pokud si totiž soubor stáhnete, nějakou dobu vám na vašem zařízení bude zabírat místo. A to bude vadit hlavně uživatelům s nižší kapacitou úložiště.
  4. Vylepšená obnova souborů
    iCloud v současné době nabízí něco jako Time Machine na Macu. File Recovery je funkce umožňující obnovit smazané soubory. Ačkoliv se jedná o funkci zcela užitečnou, stejně jako vše v iCloud Drive je příšerně pomalá a neintuitivní. Rád bych se dočkal vylepšené verze po vzoru Time Machine.

Inspirace: www.9to5mac.com