Sdílejte

Pravděpodobně všichni z nás měli někdy důvod k vymazání historie. A to se nemusí týkat jenom té prohlížečové, ale věřím, že někteří z vás se prostě potřebovali zbavit i historie přehrávání na YouTube. V tom případě vám určitě není cizí anonymní režim, který dnes nabízí téměř všechny známé prohlížeče. Co kdyby ale bylo něco takového přímo v YouTube? Tak, aby se prostě něco do historie přehrávání nepromítalo?



Přesně tak mysleli i vývojáři v Googlu. Ti se totiž rozhodli implementovat anonymní režim přímo do své aplikace YouTube. V praxi se bude režim chovat stejně jako při prohlížení webu v anonymním režimu. Jakmile režim aktivujete, aplikace vás automaticky dočasně odhlásí a nejen že nebude ukládat sledovaná videa do historie sledování, ale taktéž nebude používat přehrávaná videa pro sbírán dat za účelem personalizace obsahu. Po ukončení módu vás aplikace automaticky vrátí na váš účet, nicméně k prohlíženým videím se už nikdo nikdy nedostane. Alespoň ne z vašeho zařízení.

Dávejte si však pozor. Už z principu tento režim nezanechává stopy pouze na koncovém zařízení. YouTube sice využívá šifrované spojení, i přes však data prochází přes poskytovatele internetu, či vašeho lokálního správce sítě. Pokud tedy plánujete funkci využívat pro sledování videí, o kterých byste byli radši, aby se ostatní nedozvěděli například v práci nebo ve škole, stejně bych to nedoporučil. Z vlastní zkušeností vím, že odchytávání takové komunikace není žádná legrace. To, že sledujete YouTube lze však zjistit velice snadno už jenom z portu, přes který aplikace komunikuje. Pokud tedy chcete skrýt před zaměstnavatelem, že sledujete YouTube během pracovní doby na firemní síti, určitě bych to být vámi neriskoval.

Zdroj: macrumors.com