Čínská zpravodajská služba varuje, že by se Apple mohl stát součástí vyjednávací války zahájenou Donaldem Trumpem. Vyplývá to obav vyjádřených bývalým nejvyšším představitelem amerického ministerstva financí v Pekingu, který varoval, že by iPhone zasáhnout hned dvakrát. Důvod je i ten, proč má Apple s kapitálem 1 bilionu dolarů v Číně tak velký úspěch, když některé čínské společnosti zaznamenávají velké ztráty.



Úspěch na čínském trhu však může vyvolat nacionalistický sentiment, pokud nedávno přijatá protekcionistická opatření amerického prezidenta Donalda Trumpa postihla tvrdě čínské společnosti.

Čína je zdaleka nejdůležitějším zámořským trhem pro americký Apple. Čína nechce Applu uzavřít své dveře navzdory obchodnímu konfliktu, ale pokud chce americká společnost vydělat v Číně dobré peníze, musí sdílet své rozvojové dividendy s čínským lidem.

Čínské společnosti údajně získají pouze 1,8% zisků z iPhonu, a to navzdory tomu, že se zařízení zde montuje do finální podoby a je vyroben hlavně z čínských komponentů.

Obchodní konflikt zahájený Trumpem připomíná Číně, aby znovu prozkoumala obchod mezi Čínou a USA. Zdá se, že největšími vítězi budou čínští výrobci.