Austrálská vláda bude před koncem tohoto roku diskutovat o navrhovaných právních předpisech, které by mohly přinutit společnost Apple a další společnosti, změnit šifrování svých výrobků a služeb, jako iPhone nebo iMessage.



Vládní seznam právních předpisů obsahuje odkaz na zákon týkající se telekomunikací. V části dokumentu se objevuje stručná zmínka, že cílem zákona je vyřešit dopad šifrovaných komunikací a zařízení ve vztahu k činnostem bezpečnostní agentury a vyšetřování policií. Návrh zákona poskytuje agenturám rámec pro spolupráci se soukromým sektorem, aby se donucovací orgány mohli přizpůsobit stále složitějšímu on-line prostředí. Návrh vyžaduje, aby jak domácí, tak zahraniční společnosti, které poskytují služby Austrálii, poskytovaly agenturám větší podporu. Zatímco v dokumentu není výslovně uvedeno, co to může znamenat, odkazuje se na projev ministra z června.

Ve svém projevu se Angus Taylor zmiňuje o šifrování zpráv pro orgány činné v trestním řízení při shromažďování důkazů a předcházení terorismu a potřebě, aby telekomunikační průmysl a technické společnosti byly nuceny spolupracovat s agenturami. Zatímco by to mohlo naznačovat, že by agentury mohly požadovat od poskytovatelů služeb, jako je Apple, předat nějakým způsobem údaje, takový krok by narušil důvěru, kterou Apple má. V mnoha případech, kdy jsou data odesílaná na servery společnosti zašifrována, nebo v případě šifrování typu end-to-end pro služby zasílání zpráv, společnost jednoduše nemůže k těmto datům přistupovat. Přestože by vláda nepožádala o přímý přístup, mohly by společnosti skutečně požádat o vytvoření vlastních „zadních vrátek“ a poskytnout údaje na vyžádání.

Zdroj: appleinsider.com