Apple patří mezi 14 společností, které v roce 2009 podepsaly smlouvu o sjednocení konektorů pro nabíjeí. Myšlenka byla, že pokud budou všichni používat fyzicky stejný konektor, tak spotřebitelé nebudou muset měnit např. kabely pro nabíjení podle značky výrobce telefonu.



Spotřebitel by tím snížil náklady za nákup nových kabelů a zároveň by došlo i k šetření životního prostředí. Společnosti slíbily, že do roku 2011 příjmou jednotný standartní port a tím mělo být MicroUSB. Tato smlouva však vypršela bez uskutečnění v roce 2012, kdy Apple nahradil 30pinový konektor za Lightning, který používá až do dnes.

Reuters nyní uvádí, že EU uvažuje o svých možnostech, pokud jde o prosazování, včetně možných zákonů, aby přijetí jednotného standardu bylo zákonem požadováno.

Zatímco iniciativa EU měla teoretický smysl, doba, kterou tyto věci přinášela, byla vždy nezměněná. Původní dohoda byla povolena po dobu dvou let a následně byla prodloužena. Mezitím se technologie samozřejmě změnily. Pokud společnosti přijaly standard MicroUSB v roce 2014, kdy byla smlouva naposledy obnovena, byla by dnes zpožděna jejich schopnost v přechodu na USB-C.